torstai 29. maaliskuuta 2012

Ruokamasennus


Lieneekö syynä eilisten reseptien kirjoittelu vai se, että pääsiäinen lähestyy ja postilaatikoista ja tv:stä tulvii silmiin ihania reseptejä kaikista herkuista, tänään on ollut todella vaikea ruokapäivä itseni kanssa. Jotenkin pyhät ja erilaiset merkkipäivät saavat mun mielen heräämään ja kaipaamaan oikeaa ruokaa, kaikenlaisia herkkuja, suklaata, kakkua, karkkia, yhtälailla kuin pizzaa, kanasalaattia, ruisleipää, metwurstia, tomaattia...ennen kaikkea MAKUJA! Suurimmaksi osaksi dieetin kanssa on mennyt hyvin, kun maaginen vuosi tuli täyteen. Sen jälkeen yhä vähemmän on enää tullut muistiin toisia makuja. Olen jopa ajatellut niinkin, että jos mun eteeni tuotaisiin suklaakakku ja possunpihvit, mä luultavasti ottaisin ne possunpihvit, sillä tiedän miltä ne maistuvat, suklaakakusta en enää oikein edes tiedä...aika hassua.

Kuten aikaisemminkin kirjoitin, en tiedä, olisinko oikeasti lähtenyt tälle dieetille, jos olisin tiennyt kuinka laajaksi se menee ja kuinka pitkään jatkuu. Dieetti alkoi kun tyttö oli puolivuotias ja tarkoitus oli siirtyä yhden vuoden tienoilla riisi- tai kauramaitoon. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun sopivia ruokia oli niin vähän. Siirrettiin imetyksen lopettamista, jos vaikka jouluksi saataisiin uusia ruokia tarpeeksi. Ei kuitenkaan. Ja nyt mennään dieetillä jo reilusti toista vuotta ja edelleen ruokia sama kuin vuosi sitten. Nyt kun tyttö on jo lähes kaksi, on aika hankalaa enää mennä taaksepäin ja tehdä toisenlaisia ratkaisuja. Elämä on näyttänyt sen, että jos johonkin lähtee, täytyy vaan jaksaa mennä loppuun asti.

Mä tunnen itseni aika uupuneeksi välillä tällä dieetillä, eikä sinänsä ihme. Tämä dieetti on ollut monella tapaa rankka kokemus. Tätä ruoasta johtuvaa jatkuvaa alavireystilaa on aika vaikea pukea sanoiksi.Eniten kuitenkin tuntuu mua uuvuttavan se, että muutosta ruokien suhteen ei vaan tapahdu. Jokainen uusi kokeilu antaa vähän toivoa ja sitten taas toivo viedään, kun ei sekään ruoka käy. Välillä mietin sitä, että kuinka paljon ihminen kestää jatkuvaa epäonnistumista ja toivosta epätoivoon sahaamista. Pelkästään en sure tätä jumittunutta tilannetta lapsen kannalta vaan myös itsekkäästi itsenikin kannalta. Ei aikuista ole luotu syömään paria vuotta vauvanruokaa!

Toisaalta arki rullaa ihan hyvin ja en sen pahemmin erilaisia ruokia ja makuja mieti, suljen ne aika hyvin pois, mutta juuri juhlat ja merkkitapahtuvat saavat sitten ne padot aukeamaan ja mun käpertymään jopa itsesääliin. Välillä mietin olevani erittäin hyvä esimerkki Maslowin tarvehierarkiasta, mitä tapahtuu ihmiselle, jolta viedään perustarpeet pois, uni, lepo ja ruoka. Se monella tapaa vaikuttaa koko olemiseen ja varsinkin henkiseen tilaan. Olen jo kaksi joulua ja uutta vuotta viettänyt dieetin kanssa ja nyt tulee toinen pääsiäinen ja vappu ja hääpäivä ja luultavasti juhannus. Täytyisi löytää muitakin tapoja juhlistaa näitä päiviä, mutta kyllähän se vaan on fakta, että jouluun kuuluu hyvä ruoka ja herkut, samoin pääsiäiseen ja vappuun...Ruoan lisäksi kaipaan välillä hurjasti hyvää paahdettua kahvia! Kahvin jouduin jättämään myös pois ihan jo alussa.

No, mentävä on näillä korteilla mitä on. Yritän pitää mielessä, että ei tätä ruokasiperiaa ikuisesti kestä. Joskus tääkin loppuu. Toinen asia onkin se, miten kroppa osaa ottaa vastaan enää tavallista ruokaa...No, se on sen ajan murhe sitten. Eletään nyt tässä päivässä ja yritetään selvitä ensin siitä ja sen tuomista haasteista.






13 kommenttia:

  1. voi Anu!on ihan oikeutettua ja ymmärrettävää tuntea masennusta ja katkeruutta tuota dieettiä kohtaan. Ei se ainakaan itsekästä ole! Lapsi varmasti pärjää tavallaan eikä kaipaa muuta, kun ei tiedäkkään muusta, eikä osaa suklaata ja muita juttuja edes kaivata, mutta sinä ole joutunut luopumaan niin paljosta. Ruoka liittyy niin vahvasti kaikkeen, muistoihin ja kokemuksiin erilaisista tapahtumista. mietin kovasti että miten voisit saada noita juhlia tuntumaan enemmän juhlilta dieetistä huolimatta.
    tuli tämmöinen mieleen:
    Olisiko mahdollista saada joku muu, joka oikeasti on luotettava, tekemään joskus sinulle ateria noista sopivista aineksista, niin ettet itse joutuisi näkemään ruuanlaiton vaivaa, vaan saisit istua valmiiseen pöytään? Vaikka hääpäivänä voisi joku ammattikokki tulla teille kotiin laittamaan ruokaa sinun ehdoillasi, kattauksen voisi tehdä oikein hienoksi myös. voisitte nauttia miehesi kanssa hyvästä elokuvasta ja kynttilän valosta ilman että sinun tarvitsisi huolehtia ruuista. Jos semmoisen tilanteen järjestäisi sellaiseen aikaan päivästä, ettei pikkuneiti tarvitse ruokaa, pari- kolme tuntia hän varmasti pärjää luotettavassa hoidossa niin, ettei tarvitse ajatella myöskään hänen ruokiaan, eikä tarvitsisi ajatella että hoitaja sitten vahingossa tulisi antaneeksi jotain väärää... se vaatisi kyllä paljon etukäteisvalmisteluja, mutta eikä se olisi vaikka mieheltäsi hyvä äitienpäivä- tai hääpäivälahja?
    Olethan muistanut ottaa sitä "vastuutonta aikaa" ihan muuten vain myös? edes kerran viikossa. Voisit käydä itseksesi vaikka shoppailemassa tai kasvohoidossa tai hieronnassa. saisit vähän tauotettua omaa kotiarkeasi.
    Voi kun osaisin jotenkin muuten auttaa. täältä kaukaa on hankala rientää avuksi. Kannan sinua ajatuksissani tuonne pilvien yläpuolelle, rukoilen sinulle voimia ja kaikkea mahdollista hyvää...

    LL

    VastaaPoista
  2. Sinulle on haaste minun blogissani!

    VastaaPoista
  3. Kiitos LL ajatuksistasi ja ehdotuksistasi. Oman ajan löytäminen/ ottaminen on ollut mulle todella vaikeaa! Eilen kuitenkin mut repäistiin viettämään vähän omaa aikaa ystävän ja mieheni toimesta ja teki kyllä hyvää! Meillä tosi vähän niitä, ketkä voisivat lasta ottaa hoitoon, enkä ole itsekään kyllä kovasti sitä edes kenellekään ehdottanut. Tuo, että toinen kokkaa, on niin hyvä idea! Ainahan se on niin, että toisen tekemä maistuu paremmalle!!! Laitan nämä sun ideat ihan varmasti korvantaakse ja yritän keksiä jotain mukavaa juhlapäiviksi...

    VastaaPoista
  4. Ihailen LL:n kekseliäisyyttä!! Ihan kuin sulla LL olisi taskussa joku käytännölisen toiminta"terapeutin" tms. koulutua :)

    Anu en yhtään ihmettele ruokamasennustasi!! Oikeastaan ihmettelen vaan, miten pysyt noin selväjärkisenä noin uskomattomalla dieetillä. Itse olen ehkä keskimääräistä ruokakeskeisempi ihminen, mulla varmaan lähtisi järki aika nopeasti... Toisaalta olen seurannut superallergisen siskoni ruoanlaittotaitoja, miten hän loihtii sopivista ruoka-aineistaan (joita on toki enemmän kuin sinulla!) ihania makuelämyksiä, ja koitan muistaa nauttia kaikista "tavallisista" jutuista, joita minä voin syödä sen kummemmin ajattelematta mutta hän ei. Meillä on osin noiden allergioiden takia aina laitettu ruoat itse ja syöty yhdessä illalla, ja ruokajutut on niin olennaisia juhlan osia, että kyllä minusta olisi perin kummallista, jollei noin rankka dieetti tekisi ruokamasennusta, todellakin.

    Ihailen jaksamistasi ihan hurjasti ja nostan hattua!! Uskomattoman herkullisilta saat kuullostaan myös nuo kaikettomat reseptisi, asenteesi on kyllä uskomaton.

    Tämä nyt oli aika turhanpäiväistä jaarittelua, ihailen vaan LL:n kekseliäisyyttä! Minulla ainakin pelkästään se, että joku muu tekee joskus allergikkoesikoisella sopivat ruoat (ja hänen "sopivien" lista on todella laaja verrattuna vaikeisiin allergikkoihin tai imetysidieettaajiin!) on kivaa lomaa. Toivon, että saatte tuon kokkaushomman joskus toteutettua! Ja kunpa saisit enemmän noita voimaannuttavia oman ajan hetkiä (vaikka ymmärrän, että ei todellakaan ole helppo jättää lasta tuossa tilanteessa toisen hoitoon pieneksikään aikaa) - ja lisää sopivia ruoka-aineita teille molemmille. Olette ajatuksissa tosi usein. <3 EO

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin te olette mun ajatuksissa EO. Voimia sinne!!

      Poista
  5. Olin reilun vuoden idllä, en kuitenkaan noin karulla kuin sinä. Muistan, että normi arkisyöminen kotona ollessa sujui hyvin, mutta ulkomaailmassa ja juurikin mainitsemasi kalenteripyhät ja juhlat oli tosi karuja. Jälkikäteen niitä ei kyl muistele pahalla (paitsi ehkä omia häitä, joissa pystyin syömään yhtä ruokalajia:) Ja muutenkin kyläily, kun jostain syystä tähän suomalaiseen kyläilykulttuuriin kuuluu se pullan mässyttäminen ja kaikki tapaamiset liittyy ruokaan, treffataan lounaalla, kahvilassa...

    Jouduin myös aika paljon selittelemään asiaa muille, mikä vitutti ja oli rankkaa, rankempaa oikeastaan kun se itse dietti. Ihmiset ei vaan ymmärrä et asiat ei aina oo niin yksinkertaisia, aina ei löydy korviketta, tai muuten kokonaistilanne on helpompi sillon kun imettää vaikka tiukallakin dietillä. Meillä olisi lapsi kyllä pärjännyt rtn laskelmien mukaan just ja just vedellä ja kalkilla, mut koin helpommaksi imettää kun olla huolesta sykkyrällä kasvun kanssa + tissi oli helppo lohduke kun lapsella oli paha olo tai jos heräili yöllä niin helppo nukutuskeino.

    Tsemppiä ja voimia hirmuisesti, muuta en osaa toivottaa!

    -linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Linda! Lupaavaa, että näitä ei enää myöhemmin muista...Voi sua, oot häät joutunut viettämään dieetillä. HUH!!! Hurjaa!!! Nostan sulle hattua siitä!!! Olen muuten huomannut niin saman kuin sä, että meidän suomalaisten kylälyyn kuuluu vahvasti just pullat ja kakut ja muutenkin tapaamiset ruoan ympärillä. Ne aina aika vaikeita hetkiä...Ja IHAN sama kuin sulla tuo selittäminen mulle miksi ei syö tai voi syödä jotain ja sitten jos alkaa selittää, toinen ei kuitenkaan jaksa kuunnella loppuun, aagghh! ymmärrän hyvin käyttämäsi sanan vitutus tähän :) Ymmärrän sua niin hyvin, että olet jatkanut dieettiä, vaikka just ja just vedellä ja kalkilla selviäisikin. Meillä päivän kalorisaldo ilman rintamaitoa on aika lailla vajaa, joten pitäisi löytää hieman ruokia lisää ( jos vaikka joku taas tippuukin pois) ennenkuin uskaltaisi imetystä lopetella. Koko ajan tässä saa olla huolissaan painosta, kun meillä ainakin syömättömyyskaudet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus aina vähän väliä. Meillä ihan samaa, että rinta on tosi paljon lohtuna ollut ja ollut monesti ainoa tapa, millä saanut toisen hetkeksi edes nukkumaan. Kiva, kun löysit tän mun blogin ja kiitos kirjoituksestasi. Antoi hurjasti mulle voimaa tajuta taas se, että meitä on monia jotka käyneet läpi samaa ja ennen kaikkea ajatella, että joskus tää dieetti on ohi!!! Miten teillä muuten nykyään voidaan?

      Poista
    2. Moi!

      Jostain syystä mulle tuli kyyneleet silmiin kun luin sun vastausta. Vaikka läheisimmät ihmiset on kyllä mua ja meidän perhettä tsempannu, niin kyl se taitaa olla niin, että ainoastaan toinen allergisen lapsen äiti voi täysin ymmärtää miltä tuntuu ja millaista se elämä on. Se elämä, joka pyörii jatkuvasti ruoan ympärillä, mitä minä voin syödä, mitä lapseni voi syödä, minne voidaan mennä ja mitkä eväät otetaan mukaan, miten ruoat säilyy reissussa, mitä väärää se on taas syönyt, mitä ruokaa seuraavaksi kokeillaan, taas pitäisi kokkailla ja metsästää eksoottisia ruoka-aineita ympäri kyliä..

      Meidän lapsi nyt vajaa puoltoista ja hänellä myös ruokahalu tosi vaihteleva. Mulle vakuutettiin, että kyllä hän alkaa sitten syömään, kun mä en "jatkuvasti tuputa sitä tissiä sille". No eipä alkanut, imetyksen lopettamisesta on nyt kaksi kuukautta aikaa ja syö edelleen ne samat määrät miinus rintamaito. Ja ekaa kertaa painokäyrä on lähtenyt jyrkkään laskuun. Voi tietty olla sillai myös sattumaa, että kulutuskin on nyt tosi suurta kun juoksentelee, kiipeilee ja touhuilee koko ajan.

      Lapsella nyt n. 15 sopivaa ruoka-ainetta, mutta niissäkin on muutama epävarma tai sellainen, joita lapsi ei suostu syömään. Käytännössä syö joka päivä bataattia, possua/lammasta ja riisiä. Puurona tattari, leipänä riisijauhosta tehty leipä. Juomana Keiju Riisijuoma, joka onneksi sopii ja maistuu hyvin!!! (lapselle sopii rypsi). Marjoista vadelma ja ruusunmarja käy käsiteltyinä (piltti). Hedelmät on ongelmallisin ryhmä, sieltä ei tunnu löytyvän mitään sopivaa. Melooni tuntuis käyvän, mut lapsi ei sitä syö.

      Ruokahalun parantumisen lisäksi toinen Ihme mitä odotettiin imetyksen lopetuksen myötä tapahtuvaksi oli se, että ruoat alkaisivat yhtäkkiä sopimaan kun rintamaito ei ole sotkemassa kuvioita. Tai siis että kokeiluista tulisi tosi suoraviivaisia kun on yksi tekijä pois häiritsemästä. No...eipä olla saatu yhtään sopivaa lisää ruokavalioon tässä kahdessa kuukaudessa.

      Ahdistaako sua se, että lapsesta tulee tosi nirso tai se, että ei saa makuelämyksiä/tulee outo suhde ruokaan? Mua on alkanut harmittaa se ruokailun sosiaalinen puoli mun lapsen puolesta. Tai siis lähinnä se, että kun syö koko ajan samaa ruokaa niin millainen ruokailija hänestä tulee isompana? Jo nyt on havaittavissa, että lapsi on tosi ennakkoluuloinen uusia ruokia kohtaan, mikä on ihan ymmärrettävää, eikä oikein syö muuta kun sitä bataattipossuaan. Useimmiten pystyn laittamaan nämä fiilikset sivuun ja vaan ajattelemaan, että pääasia, että lapsella on JOTAIN syötävää ja se kasvaa.

      Miltä teidän ruokalista näyttää? Onko lapsellanne lempiruokia mitä syö mielellään?

      Mielelläni jatkaisin pitkät pätkät aiheesta :) mutta nyt on mentävä iltapuuron keittoon.

      Tsempit!

      linda

      Poista
    3. Jatkan vielä pikaisesti :)

      Imetystä en olisi varmaan muuten pystynyt lopettamaan, mut me hullut haluttiin toinen lapsi. Mulla oli alkuraskaudessa tosi huono olo 24/7, joten järkeilin et nyt on parempi lopettaa imetys että pystyn syömään sit mitä vaan tekee mieli. Lopetus meni suht kivuttomasti. Lapsella käytössä sopiva D3 ja vitkiv monivitamiini ja rypsiöljyä yritetään muistaa lisätä kaikkeen. Tosiaan vasta yks punnitustulos on ajalta imetyksen lopettamisen jälkeen ja siinä paino oli pudonnut:(

      Onko teillä jotain rotaatiota käytössä? Meillä on jonkunlainen kyhäelmä, mut tuntuu että se ei oikein toimi. Jopa kahden viikon väli on usein liian lyhyt, eli pitäisi olla vielä pidempi aika antokertojen välillä. Pari kolme antokertaa menee yleensä miniannoksilla hyvin, mut sit alkaa viimeistään tulla oireita, eli ei kovin palkitsevaa.

      linda

      Poista
    4. Moikka Linda! Kiva kun eksyit tänne mun blogiin! On kyllä niin samankuuloista teidän ruokataistelut kuin meillä! Meillä tytön ruokavalio on sellainen, että syö aamulla puhdaskaurapuuroa, päiväruokana bataattia ja poroa, välipalana samaa piltin ruusunmarja-vadelmaa ( hassua että sietää tässä vadelman, mutta tuoreena tai pakastettua tai keitettynä ei sitten siedäkään!) ja sitten iltaruokana taas bataatti-poroa ja iltapalana omatekemääni rieskaa ja Yosa mustikka-banaanijogurtin. On aika helppo kirjoittaa tää meidän ruokavalio, kun tässä tää sitten onkin...Lisäksi hän voi syödä maissinaksuja ja maissi-riisinäkkilepiää ( pirkan). Meillä ollut vaikeuksia löytää sopivaa rasvaa, mutta pikkuisen on siedätelty tässä koko ajan Keijua, mutta aika huonoin menestyksin. Sietää sitä mun kautta ja pikkuisen sipaisun rieskan tai näkkärin päällä. Uudet ruoat onkin sitten ihan samaa kuin teillä. Niin toivotonta. Eikä loppujen lopuksi tällä meidän vakiollakaan aina kovin hyvin voida, kun refluksi itsestään aaltoilee ja sekoittaa sitten taas koko ruokapalettia. Meillä on ollut jos jonkinlaista rotaatiota tässä vuoden aikana, tuloksetta. On sellaista, että otetaan joka päivä 1 tl jotain uutta eli tosi nopeaa ja sitten sitä, että kerran viikossa jotain uutta ja kaikkea mahdollista variaatiota siltä väliltä. Tällä hetkellä meillä sellainen, että otan uutta aina kun siltä tuntuu, eli vointi sellainen, että sallii uuden kokeilun, mutta ei tämäkään tuo tulosta. :(. Voin niin kuvitella sun turhautumisen ruokien suhteen!!! Ihanaa, että olette rohkaistuneet toiseen lapseen. On tosi hienoa, että osaatte ajatella tulevaisuutta ja sitä, että tämä on vain yksi vaihe elämässä! Ihan varmasti se jossain vaiheessa helpottaa. Meidän ihana allergologi sanoo, että joillakin vain tämä kausi, että mikään ei sovi on pitkä, mutta IHAN varmasti se jossain vaiheessa sitten kääntyy, että alkaakin uudet ruoat sopimaan. On muuten tosi hyvä, että teille käy rypsiöljy, siitä saa kuitenkin hyvin energiaa täyttämään päivän ravintotarpeen. Nyt pakko lopettaa, kun makkarista kuuluukin jo huutoa. Kirjoittelehan lisää teidän rotaatiosta mitä teillä on siinä! Mä kanssa kirjoitan lisää... Voimia sinne kovasti!!!!!

      Poista
  6. Terkut aikuisten pimeältä refluksisuolta!

    Ymmärrän hyvin, että sahaaminen on masentavaa. Aikuisten puolella sitä joutuu myös tekemään mutta itse olen kanssa jo hieman näiden vuosien aikana oppinut hillitsemään etten jokaista jonkun ihmisen mainitsemaa luontaistuotepurkkia lähde ostamaan. Epäloogisuus ruoan kanssa on turhauttavaa. Tällä hetkellä kallistun siihen pepsiinin aktivoitumiseen estoon limakalvoilla ("silent reflux" - termin keksijältä uusi r-valio 2010) mutta senkin kanssa ei saa liikaa toivoa ettei tipu taas liian korkealta.

    Syöminen on melkoisen keskeinen elementti, jota tämän taudin kanssa joutuu kyllä ruksailemaan :-( Refluksielämää on ollut kaikenkaikkiaan runsaat 7 vuotta, jotka ovat muuttaneet elämää. Refluksi syö myös työkykyä, äänityöläinen kun olen. Huoh :-(


    Onneksi sinulle ei ole itselle tullut refluksioireilua tuosta kaikesta stressistä mitä kuvailit.
    Toivottavasti teillä tämä "ruokasiperia" (hauska termi!) loppuu joskus!

    nimim Ikuinen (vähän laajemman)siperian vanki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tampereen Plikka! Kiva kun eksyit tänne sivuille vaikkakin kertomasi on aika rankan kuuloista, mitä refluksi aikuiselle on. Mielenkiintoista tietää, sillä on aika todennäköistä, että meidän lapselle voi jäädä jonkinasteinen refluksi ainiaaksi, vaikka ruoka-allergioista parantuisikin. Mitä kaikkea sulta on pois ruokavaliosta? Mitkä pahentavat oloa? Kuka on sellainen lääkäri joka hoitaa aikuisten refluksia ja ottaa sen tosisaan? Tosi kurjaa että aikuisillakin tämä kivulias elämää kaventava sairaus on alidiagnosoitu! Se olikin yksi syy lapsilla, miksi perustettiin yhdistys! Nyt vaan aikuiset refluksikotkin aktivoitumaan ja sitten aletaan yhteistyö!!!

      Poista
  7. Tampereen plikka kirjoittaa:

    Sori, kun tulee vähän myöhässä vastaus! Paasasin tuolla jossain toisessakin kohtaa alidiagnosoimisesta.

    Oma ruokavalio (verrattuna sinun suppeaan) on itse asiassa melkein "normaali" - ja jos koviin rajauksiin on tottunut lapsesta asti meidän ruokavalio voikin itse asiassa olla tosi laaja sitä ajatellen. Poissa on kahvi, tee, poreilevat kivennäisvedet ja limskat, happamet mehut, suklaa pääosin, alkoholi (suurin osa), tomaatti, paprika, chilit, voimakkaat mausteet, mausteinen ruoka, rasvaiset ruoat mitä tahansa olisivatkin, minttu, sipulit, kaikki happamet marjat ja hedelmät ym ... ne tavalliset syömiseen litityvät kuviot. Mikä tahansa ruoka voi olla sitten tietenkin se viimeinen pisara, joka aloittaa refluksoinnin. Melkoisen paljon jäi kuitenkin syötävää.

    Itse käyn eniten kurkkulääkärillä kun itselläni on laryngofaryngeaalinen/ruokatorven ulkopuolinen (lapsilla usein käytetään vielä sitä vanhempaa silent refluksi - nimitystä)eikä gastron puoli tietenkään tee sen alueen tutkimuksia eikä voi kattavasti siitä mitään analysoidakaan. Tosissaan ottaminen riippuu paljon lääkäristä :-(

    Yhdistyksestä ... Aikuisten r-yhdistykset ovat äärimmäisen harvinaisia - itse asiassa tiedän vain yhden eli National Heartburn Alliance USA:ssa. Olen itse yrittänyt satunnaisesti saada porukkaa aikuisten refluksiyhdistykseen viimeiset neljä vuotta mutta ihan hirveitä innostusta lähteä hallitukseen ei ole ilmennyt (lastenkin puolella siitä on Suomessa taidettu vaihtelevasti puhua lähemmäs 10 vuotta - toiset puhujat kuin nykyiset perustajat varmaankin). Tautitilanteetkin aina tietty vaikuttaa, kun se olotila ei välttämättä ole se parhain. Lasten yhdistyksen puolelta on ollut jonkinasteista meilivaihtoa tänne meille aikuisten puolelle (Suomen Refluksi http://www.refluksi.fi) ja olen mainostanutkin Refuksilasten tilaisuuksia sivustolla jo ennenkuin heille tuli oma sivusto.

    2011 alkuvuodesta alkoivat aikuisten vertaistukitapaamiset Tampereella :-) mutta mitään vakiporukkaa näissä ei ole. Nettiyhteisönä tietenkin vahvalla pohjalla.

    Refluksettomia hetkiä!

    VastaaPoista