keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kaikettomia reseptejä!

Jo dieettimme alkuaikoina törmäsin siihen, että on todella vaikea löytää valmiita ruokaohjeita allergiselle, joka on herkkä oikeastaan kaikelle. Lainasin kirjastosta kirjoja ja googletin netistä. Joitakin meille sopivia löysinkin, mutta todella vähän. Kyllähän niitä maidottomia, soijattomia, kananmunattomia, gluteenittomia oli, mutta harva oli kaikkea näitä ja viimeistään siinä vaiheessa kun ruoka-ohje sisälsi tuhat ja yksi raaka-ainetta, alkoi itsellä hermot pettää. Siis OIKEASTI! Jos on tarkoitus tehdä allergiselle lapselle tai jopa vauvalle ruokaa, voisi olettaa, että ruokaohje olisi vähän simppelimpi kuin normaaliohje, mutta ei, suurimmassa osassa reseptejä oli sellaisia, joissa oli kaikkea sellaista, mitä me emme voi syödä. Siispä tänne ajattelin koota meidän reseptejä, joita OIKEASTI voi soveltaa moneenkin ruokavalioon sopivaksi. Olen nimittänyt nämä "kaikettomiksi resepteiksi". Rehellisyyden nimissä ruoat ja leivonnaiset eivät ole mitään kulinaristisia makuelämyksiä, tai no ehkä vielä lapsella tai taaperolla, mutta itse kun syö näitä ja vain ja ainoastaan näitä jo toista vuotta ,makuhermoja ei suinkaan hivele, päinvastoin mun makuhermot luultavasti ovat tehneet jo itsemurhan. Mutta siis, jos näistä jollekin vinkkejä ja apuja, kiva :)




SUOLAISIA LEIVONNAISIA


Suurin osa meidän välipaloista ja iltapaloista on jonkinlaista "rieskaa". Nykyään en juurikaan ohjeita käytä, heitän taikinaan mitä milloinkin sopivista raaka-aineista. Bataattimuussi on usein mun peruspohja, se tekee taikinasta mehevämmän kuin että tekisi pelkistä jauhoista. Nämä ohjeet siinäkin mielessä hyviä, että niissä ei ole käytetty hiivaa tai leivinjauhetta. Meille jo pienikin määrä hiivaa on suolistoon katastrofi.




Puurorieskat


1 1/2 dl sopivaa keitettyä puuroa
1/2 dl vettä
1 rlk sopivaa rasvaa/ öljyä
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 1 dl sopivia jauhoja
1/2 dl sopivaa tärkkelystä maissi/peruna/ tapioka


Sekoita kaikki aineet sekaisin ja muotoile taikinasta pellille rieskoja. Paista 225 astetta n. 10 min tai kunnes näyttävät sopivilta. Ripottele päälle halutessasi hiutaleita( jos sopii). Taikinan joukkoon voi laittaa myös kasvisraastetta tai yrttejä ( jos sopii).


Soserieskat


4 dl peruna/ bataattisosetta
1 dl sopivia hiutaleita
2 rkl sopivaa rasvaa/ öljyä
n. 1 dl sopivia jauhoja
1/4 tl suolaa


Sekoita peruna/bataattimuussin joukkoon muut aineet. Taikina saa olla melko tiivistä. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele ne palloiksi. Laita leivinpaperin päälle ja taputtele ohuiksi rieskoiksi. Pistele haarukalla. Paista 250 astetta n. 10 min. Nämä ovat parhaita lämpiminä!!!


Karjalanpiirakat


Kuoritaikina:
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
4 dl sopivaa jauhoa. ( Itse käytän maissi- ja kaurajauhoa vaihtelevin suhtein)
1 rkl sopivaa rasvaa/öljyä


Täyte:
2 dl vettä
2 dl riisiä
8 dl sopivaa maitoa (riisi/kaura/soijamaitoa...)
ripaus suolaa


Sekoita kuoritaikina-aineet. Vesi voi olla kylmää tai kuumaakin. Itse tykkään käyttää lähes kiehuvaa vettä,jonka olen keittänyt vedenkeittimellä, se mukavasti turvottaa jauhoja. Taikinan tulee olla tosi kiinteää. Anna taikinan vetäytyä ja ( jäähtyä. jos käytät kuuma vettä). Leivo taikinasta tanko ja leikkaa pieniin osiin. Pyöritä palloiksi ja painele pieniksi kakkaroiksi, kaulitse jos taikinaa voit. Meidän jauhoseoksella riittää, että vain painelee ohuiksi. Kannattaa käyttää apuna alustalla runsaasti jauhoja! Peitä kuoret, jotta eivät kuivu ja ennen täyttämistä voit harjata ylimääräiset jauhot pois. Levitä puuro keskelle ja rypytä reunat omalla luovalla tyylilläsi :) Paista piirakak 250 asteessa noin 12 min. Voitele piirakat rasva-vesiseoksella. NAM!


HUOM! Jos riisi ei käy, täytteenä voi laittaa myös bataattimuussia tai perunamuussia


PÄÄRUOAT


Meidän muksu syö pääasiassa bataattimuussia/bataattikuutioita/bataattisuikaleita  ja poropyöryköitä, valmistettuna uunissa tai keitettynä vedessä. Poronlihan pyydän meidän lihakauppiaan jauhavan jauhelihaksi ja siitä teen sitten jauhelihakastiketta tai pullia. Näistä en ohjeita tänne laita, ne kun ovat niin yksinkertaisia tehdä. Oma ruokani koostuu possusta, bataatista, riisistä, kukkakaalista, maissista, kaurakermasta. Näistä sitten teen erilaisia versioita, kuten possukukkakaaliriisivuoka, possupihvejä riisipedillä, nakkikastiketta ( Vatajan nakeista) ja bataaattimuussia, bataattikukkakaalikeittoa tai makaronilaatikkoa tai jauhelihakastiketta yllätys yllätys possujauhelihasta ja maissimakaronista. Tarkkoja määriä en näihin ruokiin laita, niitä voi itse sitten vaihella, haluaako enemmän lihaisaa vai kasvispitoista.


Possu-kukkakaali-bataatti-riisivuoka


Tarvitset:
jauhelihaa
bataattia
riisiä
kukkakaalia ( tuore tai pakaste) Pakasteesta tulee vähemmän oireita...
kaurakermaa
siirappia
suolaa
mustapippuria


Ruskista jauheliha ja lisää suolaa ja aavistus mustapippuria. ( Käytän ruususuolaa, joka antaa enemmän makua kuin tavallinen, kun ei ole käytössä muita mausteita. ) Keitä riisit kypsiksi kattilassa. Keitä kukkakaalit myös melkein kypsiksi. Pilko bataatti pieniksi kuutioiksi. Yhdistele kaikki aineet. Lorauta mukaan siirappia maun mukaan ja purkki pari riisi tai kaurakermaa, riippuen kuinka ison vuoan teit. Uunissa noin tunti, 200 astetta.


Jauhelihakastike/Nakkikastike


Tarvitset:
jauhelihaa/nakkeja
kaurakermaa7riisikermaa
maissinaksuja/maissitärkkelystä/ riisitärkkelystä ym. tärkkelyst
suolaa
(mustapippuria)
(basilikaa)


Ruskista jauhelihat, laita sitten pannulle vähän vettä ja kaurakermaa, tähän lisään maissinaksuja jotta saat kastikkeen suurustumaan. Vaihtoehtoisesti voit käyttää muita suurusteita. Mausta ja hauduta kypsäksi. Tarjoa riisin tai maissi/tattari/riisi- pastan/makaronin kanssa tai tee bataatti- tai perunamuussia.


Makaronilaatikko


Tarvitset:
jauhelihaa
kaurakermaa/riisikermaa/soijakermaa¨
kauramaitoa'/riisimaitoa/soijamaitoa
pakastemaissia
suolaa
pippuria
(basilikaa)
(oreganoa)


Ruskista jauheliha ja mausta, keitä makaronit.Yhdistele nämä voideltuun vuokaan lisäten pakastemaissit. Sinne sitten maito/kermaseos ( puolet ja puolet) ja uuniin 200 astetta noin tunti.


Vihannessosekeitto


Tarvitset vihanneksia, jotka sopivat (meillä ne ovat bataatti ja kukkakaali) . Keitä vihannekset paloina, lisää melkein loppuvaiheessa kaura/riisi/soijakermaa, mausteita mitkä sopivat ja soseuta keitto. VALMIS! Tarjoile tuoreiden rieskojen tai karjalanpiirakoiden kanssa.




MAKEITA LEIVONNAISIA


Bataattimuffinit


1 dl soseutettua bataattia tai perunaa tai sopivaa hedelmäsosetta
1 dl sulattua sopivaa margariinia tai sopivaa öljyä
1 dl sokeria
1 dl tattari/riisi/maissijauhoja tai muuta sopivaa jauhoa
1 dl maissi/peruna/tapiokatärkkelystä
1 tl leivinjauhetta


Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 astetta n 15. min.




Banaanipannukakku


5 dl kaura/soija/ tai riisimaitoa
n. 3 dl sopivia jauhoja
1 iso banaani
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl öljyä
ripaus suolaa


Sekoita jauhot, leivinjauhe ja öljy nesteseen. Muussaa banaani ja lisää se taikinaan. Anna turvota hyvin!! Mieleellään puoli tuntia vähintään. paista 225 astetta noin puoli tuntia. Tarjoile sopivien marjojen, hillojen, hedelmien kanssa ja jos on niin hyvin asiat, että sopii päälle laittaa vielä esim. kaura-tai riisijäätelöä tai kauravanilijakastiketta niin vielä parempaa!!


Marjapiirakka


3 dl sopivia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g sopivaa margariinia/ öljyä
1 dl sokeria


Päälle: sopivia marjoja ja jos pakastemarjoja laita niihin vähän jotain sopivaa tärkkelystä kuten peruna/maissi/riisi niin piirakka pysyy paremmin kasassa.


Vaahdota sokeri ja rasva keskenään. Lisää leivinjauhe/ jauhoseos sinne. Taputtele taikina voideltuun vuokaan, lisää marjat päälle ja uuniin 225 astetta niin kauan että reunat näyttävät kauniin ruskeilta! Nauti kaura/riisi/soijajäätelön tai vanilijakastikkeen kanssa.





















10 kommenttia:

  1. Moi :) Ihania ohjeita, mulla on myös joitain noista varastossa, teidän sopivat ruoat näyttää aikalailla samoilta noiden ohjeiden perusteella kuin meidän :D meidän makaronilaatikkoon vaan tulee allermiinasta tilattuja 100% kauramakaroneja. paitsi ettei poika suostu syömään sitä ;D mutta kokeiltu on, allergiaton isoveli popsi sit sen mielellään... T: Päivi S

    VastaaPoista
  2. Laita Päivi ihmeessä tänne vaan reseptejä!!! Meillä kanssa oli tuo kauramakaroni, mutta se ei jostain syystä sopinut, sitten syykin selvisi, se oli tehty tehtaassa, jossa käsitellään soijaa ja meidän tytsy on ihan hirveän herkkä reagoimaan just soijalle. Ja niiden kauramakaroonien maku hm..on vähän kitkerä, mutta olis kyllä tosi hyvä kuitujen lähde! :)

    VastaaPoista
  3. No meillä noi bataattimuffinsit on käytössä parhaiksi todettuja. Mulla on 2 reseptiä joita en ole kokeillut mut voisin ne jakaa kuitenkin, jos joku vaikka ehtis kokeileen ennen minua :D

    Kaurakeksejä

    4dl Puuppolan aito kaurahiutaleita
    1 rkl sopivaa jauhoa (esim. hirssi, kaura tmv)
    2tl leivinjauhetta
    ½-1 prk päärynä (tmv) sosetta
    100g maidoton margariini
    2dl sokeria
    (+ 1tl vaniljasokeria)

    200 asteessa sopivan ruskeiksi, 5-10min.

    OHUKAISET

    1l kauramaitoa
    4-5dl sopivaa jauhoa
    ½ dl sulatettua maidotonta margariinia
    2 rkl sokeria
    1tl suolaa

    Sekoita keskenään, anna turvota n.20min, paista, käytä tarvittaessa lisää rasvaa.

    Näitä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan, joten en anna maku(koostumustakuita ;D Meillä kun imetysdiettasin niin menin riisillä, broilerilla ja rieskasilla ja bataatilla yms, ei ollut voimia leipoa tai kokeilla ruokia itselle kauheesti, mentiin tutuilla ja turvallisilla. Nyt kun poika menee kauramaidolla niin se ei suostu syömään palasia enää yhtään ja siksikin on jäänyt kaikki reseptikokeilut...

    Päivi

    VastaaPoista
  4. Kiitos Päivi resepteistä! Täytyykin kokeilla noita :) ...Tuon päärynäsoseen, kun meille ei käy, vois kokeilla korvata kaurakermalla ehkä? Kokeilen!!! Ymmärrän niin sua, että ei ollut voimia kokeilla uusia...niin mäkin syön aikalailla vaan näitä, mitä kirjoitin, kun hyväksi havainnut. Lapselle onkin vaikeampi sitten keksiä mitään variaatioita, kun on se poro ja bataatti vaan ne varmat ja hän ei myöskään mielellään syö muuta kuin sosemuotoa edelleen, vaikka vähän olen joka kerta antanut jotain rieskaakin mutusteltavaksi. Toisinaan menee paremmin alas, toisinaan ei yhtään. Kovin paljon hän ei siedä maissia tai riisiä myöskään, mutta onneksi mun kautta ne kestää kuitenkin hyvin. Voimia sinne Päivi teidän elämään ja ruokataisteluihin!

    VastaaPoista
  5. Nämä sinun reseptit on ihan uskomattoman luovia, oikeasti! ja tosiaan helposti sovellettavia! Kiitos!


    Olen ollut joskus dieettikokkina yhdellä koulun keittiöllä, muttei asiakkaana ollut ihan noin kovin allergista kuin teidän lapsonen. tarkkana kyllä sai olla, sillä virhe keittiössä saattoi aiheuttaa anafylaktisen shokin...
    Mielelläni otan nämä talteen vastaisen varalle, jos sopii, vaikka nykyään työkseni teenkin pihasuunnitelmia...

    Voimia ihan hurjasti sinulle, olet hurjan vahva, kun jaksat pyörittää refluksi- ja allergia-arjen lisäksi näin rankkaa ruokavaliota itselläsi!

    LL

    VastaaPoista
  6. Olin ihan unohtanut nämä sinun mahtavat reseptisi, mutta nyt noista alkaa jo löytyä meille kuopukselle sopivia!!! Tuhannet kiitoset näistä(kin)! :) EO

    VastaaPoista
  7. Noniin, nyt minäkin vihdoin löysin energiaa kokeilla näitä reseptejä. Justiinsa otin muffinit uunista ja ne näytti todella herkullisilta. Seuraavaksi uuniin menee bataattirieskat. Toivottavasti poika on yhtä innoissaan mun kokkailuista, kuin minä :) Olis niin kiva, kun se näistä tykkäis, niin sais vähän vaihtelua tähän ruokavalioon! Kiitokset näistä resepteistä ja voimia syksyyn! Terkuin, Hanna-Kaisa

    VastaaPoista
  8. Vitsi noi bataattirieskat oli hyviä, koko perheen mielestä! Kiitos ohjeista :)

    VastaaPoista
  9. Moi! Onnistuisiko puurorieskat ilman tärkkelystä? Meillä ei vielä sopivaa ja ajattelin mikä sen rooli siinä on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu hyvin ilman tärkkelystä!!! :) Siitä vaan kokeilemaan!!

      Poista