tiistai 26. kesäkuuta 2012

Kuppi nurin

Viimepäivinä on läikkynyt tunteet laidasta laitaan. Ihanimmat ajatukset kohdistuivat lapsen täyttäessa viikonloppuna kaksi vuotta, kaikkeen siihen ihanaan, mitä meillä onkaan. Vastaavasti synkimmät ajatukset taas valtasivat mieltä, että ei edes synttäripäivänä refluksipeikko jättänyt meidän tyttöä rauhaan vaan kidutti ja piinasi niin, että meinattiin jo juhlat perua. Onneksi kuitenkin kaikki kääntyi paremmaksi juuri kun olin jo kaikille soittamassa että perutaan, ja juhlat saatiin kuin saatiinkin pidettyä, tosin tyttö ei ihan kuitenkaan oma itsensä ollut siltikään, vaan erittäin väsynyt ja takertuvainen. Kukapa ei olisi, jos olisi pari vuorokautta yrittänyt saada kakkaa tulemaan ja saanut kaikki mahdolliset tuplalääkkeet ja peräruiskeet. Kyllä siinä isompikaan ihminen ei jaksaisi syleillä maailmaa tuollaisen urakan jälkeen ja iloiten ottaa vastaan tupaa täyteen porukkaa.


Juhlien jälkeen ajatukset ovat ennen kaikea olleet alavireiset ja masentuneet. Osin siitä syystä, että edellisen episodin suolitukokseen aiheutti jopa niinkin "suuri" muutostekijä, kun menin antamaan entisen noin 10 maissimakaronin sijasta hänelle noin 1/2 dl maissimakaronia, melkein jo "aterian". Niin pienestä on edelleen kiinni, että meillä menee kuppi nurin ja ollaan syvällä suossa ja pitkään. Masentavaa. Koska oikeasti pääsemme asioissa eteenpäin, saisimme poron ja bataatin lisäksi jonkun uuden aterian? Pitäisi varmaan olla kärsivällinen, mutta jonain päivänä kärsivällisyydelläkin on rajansa, jota ei yhtään helpota se, että viimeajat ollaan taas palattu myös siihen, että herätään yöt puolentunnin-vajaan tunnin välein, kun tässä vähän aikaa sitten tyttö pystyi jo nukkumaan parikin tuntia putkeen. Kaiken tämän synkistelyn kruunaa perheen yhteinen kesäloma. Jippii! Kumpikin väsymyksestä tainnoksissa ei jaksa edes ajatella mitään muuta kuin peräjälkeen nukkumista. Me ansaitsemme enemmän! Meidän perhe ansaitsisi enemmän parempia päivä! Refluksipeikko on julma. Hän ei jätä rauhaan edes synttäripäivinä tai loma-aikoina. Ehei.


Jos näistä masentunteista tunnelmista haluaakin itsensä sitten siirrettävän raivon puolelle, voi jälleen muistella niitä kuolemattomia lauseita joita juhlissakin koko ajan juteltiin. Kaikki tuntui fokusoituvan sen ympärille, että tyttö vierasti ja koko ajan piti katseensa joko äidin mekossa tai isin kauluspaidassa. Kuinka meidän lapsi onkin niin kova vierastamaan!!!! Niinpä!! Mistähän se johtuu? Syyttävä sormi tietenkin osuu vanhempiin, tai jopa lapseen, mutta itse syytän tätä sairautta, toki itseänikin, mutta myös läheisiä. Minun mielestä, jos lapsi vierastaa, on syytä kysyä miksi vierastaa? Oliskohan ihan puhtaasti jopa syynä se, että lapsi näkee niin harvoin näitä ihmisiä? Lapsi ei osaa teeskennellä vaan on rehellinen tunteissaan. Hän avoimesti näyttää, keneen luottaa ja keneen ei. Voiko lasta tästä aitoudesta syyttää?

Kaukaa on myös helppo huudella neuvoja ja pyöritellä silmiään ja olla uskomatta jopa koko refluksin ja allergioiden olemassaoloa. Näyttäähän meidän tyttö NIIN terveeltä! Nostan hattua tytölleni, joka kaiken hälinän keskellä jaksoi päivän läpi, ottaen huomioon tosiaan sen, että hän oli kärsinyt kovaa kipua monta päivää ja pienet kädet ja koko keho täristen yrittänyt tehdä kakkaa koko aamupäivän, monenmonta tuntia. No, kukapa näitä hetkiä olisikaan katsomassa. Kukapa niitä edes haluaisi katsoa. Se voisi tehdä liian kipeää. Meidän täytyy kuitenkin kohdata tämä kipu, ja tuska on kyllä välillä sanoinkuvamaaton. Sitä ei osaa edes selittää, miltä tuntuu nähdä sen oman kaikkein rakkaimpansa kärsivän ja voimatta itse auttaa. Sitä itse leikkaisi vaikka kätensä ja jalkansa poikki, jos toiselta kipu lähtisi.Tänään muutaman kerran olen mennyt vessaan itkemään omaa kipuani tästä kaikeasta pois, sillä en halua, että lapseni näkee kuinka surullinen olen. Sitten taas syvään huokaisu ja kaikki voimat siihen ajatukseen, että joskus vielä tämä kaikki helpottaa...helpottaahan?

6 kommenttia:

  1. Ei ole oikein, että kaiken työn, tuskan, heräilyn ja muun ihan älyttömän rankan lisäksi joudutte vielä kuuntelemaan tollasta! Ihmiset ei kyllä tajua! Varmasti eivät pahaa tarkoita, ehkä haluavat jotenkin kannustaa, että lapsi kaikista vaikeuksista huolimatta näyttää terveeltä yms. Tai jotain. Mutta kyllä metsään menee. Ihmettelen kyllä yleisesti ihmisten tarvetta kommentoida toisten lasten käytöstä, osaamista, tempperamenttia... Itse en ikinä laukoisi mielipiteitäni ellei niitä jotenkin erikseen kysyttäis, ja sittenkin olisin aika varovainen.

    Kyllä teillä vielä helpottaa, ihan varmasti. Toivottavasti se päivä tulee pian!

    Meillä on allergiataival jo vähän helpottanut eikä muutenkaan ole ollut niin raskasta kuin teillä, mut siis, olen ajatellut että tällainen hankala alku on hitsannut mut ja mun lapsen, ja koko meidän kolmikon tosi tiiviiksi tiimiksi. Olen ylpeä meidän symbioosista, vaikka se 24h läheisyys ja riippuvuus on myös raskasta. Me hengitetään samaan tahtiin, vitsaillaan samoilla keinoilla, eletään samassa päivärytmissä. Mä tunnen mun lapsen ja sen tarpeet todella hyvin. Tiedän milloin on nälkä, väsy, vessahätä, kipu, hätä tai tylsyys. Näin ei välttämättä olis jos elämä olisi ollut helppoa, allergiatonta ja kivutonta. Lapsi olisi varmaan "itsenäistynyt" aiemmin, leikkinyt enemmän yksinään lattialla lelujensa kanssa, nukahtanut ja nukkunut enemmän yksin jne, saanut kaikin puolin vähemmän huomiota koska ei olisi sitä "vaatinut". Mä olisin varmaan kiillottanut jotain hanoja tai puunannut kylppärin kaakeleita ja ihmetellyt et hupsis, mihis se vauva aika oikeen meni:)

    Mikäköhän pointti tässä nyt oli...??:)

    Tsempit edelleen!

    -linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Linda! Kiitos kun kirjoitit tänne...Ymmärsin tosi hyvin sun pointin ja näin mä myös ajattelen ja saan siitä tosi paljon voimaa. Meille on rakentuntu tytön kanssa älyttömän tiivis suhde ja se on kaunista ♥ . Se onkin juuri se voimavara, joka kantaa läpi huonot kaudet. Ihanaa kuulla, että teillä lähtenyt helpottamaan päin. Sitä varmaan osaa niin täysillä olla onnellinen kaikista pienistäkin muutoksista parempaan suuntaan. Ihanaa kesää teidän perheelle sinne ja nauttikaa toistenne seurasta, ilosta, naurusta, lämmöstä, auringosta ja ruohon kutitteluista varpaidenne alla.

      Poista
  2. Tohon ummetukseen piti vielä kommentoida.. Onko se allergista kakkajumia, jossa uloste on kyllä pehmeää muttei vaan tule ulos vai perinteistä mallia, jossa kakka on kovaa pipanaa?

    Meidän lapsella oli tota jälkimmäistä ja siihen auttoi se, että sain hänet juomaan runsaasti, jotain 5-6dl tissittelyjen lisäksi. Laps oli niin kovin tissin perään, ettö nokkamukista juominen oli pitkään huonoa, mutta suoli toimi, kunhan hänet vaan sai houkuteltua juomaan, paljon.

    Ummetus on kyllä todella ikävä vaiva, toivottavasti siihen tulee helpotusta!

    Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ummetus luultavasti liittyy refluksiin, että suolen normaali liikehdintä on jollain tavalla epänormaalia, eli ei vie massaa eteenpäin kunnolla. Myös jotkut ruoka-aineet, jotka ovat epäsopivia aiheuttavat suolijumeja. Inhottava vaiva ja pienelle niin tuskaisen kivulias. Onneksi suurimmaksi osaksi toimii meillä siihen löytynyt sopiva laksatiivi, mutta välillä kun refluksi pahenee, ei oikein auta mikään...Tuo veden juonti on kyllä tärkeä juttu. Mä kanssa yritän aina vähän väliä toiselle tuputtaa vettä ;)

      Poista
  3. Meidän mega-allergikko + allergisesta refluksista kärsinyt kakkonen oli 6kk iässä 9kg ;) Maito maistui muidenkin edestä, kun piti pahaan oloon syödä ihan kokoaika. Eikä ollut ihottumia, joten monesti mekin saatiin kuulla että miten tuon näköinen lapsi voi olla sairas.
    Kolmas kun syntyi, niin saatiin aika pian lähete allergiapolille ihan jo sisarusten vuoksi, kun oireet ei edes kovin pahat sillä hetkellä olleet.
    Tosin nyt kukkivat heinät tai mitkä lie, on varmaan saaneet V:n allergisoitumaan Jollekin. Mystiselle jollekin, koska iho on isoja paukamia täynnä, vuoroin lehahtelee lapsen kämmenen kokoisiakin laikkuja pitkin poikin.. Meneehän se kesäloma näinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts...voi toisen pienen ihoa :( Kurjuus, että teidän lomaa varjostaa nyt tämä lisä tähän. Joo, siitepölykausi tuo ihan uuden haasteen vielä tähän ruokapalettiin. Onko teillä tuolla Allergiapolilla asiat sujuneet hyvin? Olen kuullut, että tosi monella paikkakunnalla varsinkin suolioireiset refluksikot täysin jätetään hoitamatta, kun mennään vain niiden silmälappujen kanssa, että allergiat = ihottumaa ja välitöntä reagointia jollekin. Mä olen usein miettinyt, olisiko toisen lapsen kanssa kaikki jo helpompaa, kun tietää mitä tää on, mutta en ole uskaltautunut ajattelemaan asiaa sen pidemmälle. Tuntuu, että yhdessä on nyt tarpeeksi ja luultavasti loppuelämäksi. Luulenpa, että itsellä menee jo tosi kauan, ennen kuin oma keho on joskus toipunut edes tästä tappodieetistä.

      Poista