torstai 5. heinäkuuta 2012

Mustaa valkoisella

Ei kukaan voi olla noin allerginen! on tuttu lause, jota olen joutunut kuulemaan melko usein. Kaikilla kun on se oma käsityksensä allergioista ja vieläpä se oikea. Jos ihminen ei ole eläessään törmännyt tällaiseen tapaukseen kuin me, hän mieluummin epäilee toista kuin omaa tietopohjaansa kyseistä asiaa kohtaan. Enää lauseet eivät juurikaan satuta, mutta joskus ne satuttivat todella paljon. Olinhan vasta tullut ensimmäisen kerran äidiksi ja kaikki oli niin uutta, ihmeellistä ja epävarmaakin. Useasti kuultuna tämä lause sai minut myös toisinaan epäilemään itseäni ja jopa mielenterveyttäni, sillä olihan minulle jo sitäkin sanottu, että tiedätkö, että on olemassa äitejä, jotka tekevät tahallaan lapsistaan kipeän, jotta saisivat itse huomiota. Järkyttävää. Vaikka tosiaan nämä vihjailut mielenterveydestäni ja ennen kaikkea suoraan epäilyt omasta kyvystäni tulkita omaa lastani eivät enää juurikaan tunnu missään, ne silti ovat jättäneet jälkensä niin, että en juurikaan viitsi nää meidän kuulumisia kertoilla kuin sellaisille henkilöille, jotka ovat tukeneet meitä. Epäilijät saavat olla omassa pikkumaailmassaan ja elää siellä niinkuin ennenkin ja olla uskomatta ja kuvitella, kuinka heidän tietopankistaan varmasti löytyisi ratkaisu meidän jokapäiväisiin haasteisiin, imetyksen lopettamiseen ja siihen, että toiselle kävisi ruoka kuin ruoka.
Ainoa oikeastaan kenen mielipide enää kiinnostaa on meidän lääkärin mielipide, ja niiden, jotka elävät tätä samaa elämä. Tosiaan! Meitä epäuskottavia äitejä on paljon ja ihan käsittämättömiä lapsiakin, jotka tosiaan ovat allergisia vähän kaikelle. Näistä keskusteluista saan voimaa ja näiden kautta sitä mennään läpi sellaisten kausien, joista ei viitsi edes toisaalta kertoa kuin ihan vaan niille, jotka tajuavat.

Mitä haluan sanoa näille epäilijöille voisi olla tämä. Meillä on myös nyt mustaa valkoisella saatu dokumentti meidän lapsen suoliston tilasta. Hänelle tehtiin eilen sekä gastroskopia että kolonoskopia. Muun muassa hänen esofaguksen cardia ylhäältä käsin avautuu varsin herkästi ( joka tietämättömille suomennettakoon, tarkoittaa rakenteellista refluksia) ja hänen  bulbuksessa on runsas lymfoidihyperplasia ( joka tietämättömille voidaan suomentaa näin, että tätä löytyy ainoastaan niiltä, joilla on paljon ruoka-allergioita). Tämän  diagnoosin me vanhemmat olemme jo toki tietäneet ilman näitä virallisia dokumenttejakin jo kaksi vuotta ja eläneet sen takia monen korvaan kuulostavaa outoa, käsittämätöntä, jopa epäuskottavaa elämää, sillä eihän kukaan voi olla noin allerginen, eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti