maanantai 30. heinäkuuta 2012

Matemaattisia kaavoja

Luulisi, että uusien ruokien sopivuuden testaus olisi niinkin yksinkertaista kuin uutta ruokaa suuhun ja katsoo mitä tapahtuu. Näin se ei valitettavasti ole...Olemme kokeilleet ihan kaikkia mahdollisia rotaatioita,ravitsemusterapeuttienkin laatimia, mutta tuloksetta. Jonkin verran älykkäillä rotaatioilla voi yrittää "huijata" elimistöä, mutta kaikkeen nekään eivät vaan pysty. Kun ruoka ei vaan sovi, se ei sovi.Tämän viimeisen "huijaus"-version olen nyt rakentanut itse, jonka tuloksena olemme saaneet katkaistua ei-yhtään-uutta ruokaa-yli-vuoteen-ketjun. Ollaan saatu muutama uusi ruoka. Jippii! Määrät tosin uusissa ovat pieniä, mutta kuitenkin. Tosin muutama ruoka meidän perusvaliosta ollaan tässä taas jouduttu tiputtamaan pois, joten ollaan plusmiinusnollassa jälleen. Nyt olisi rakennettava siten uusi rotaatio. Ongelmana monissa rotaatiossa on ollut se, että jos saa uutta kokeiltavaa ruokaa liian usein, tyttö alkaa "hylkimään" sitä vähääkin määrää, eli ei voida antaa enää sitä pientäkään murua, minkä kestäisi, jos ei saisi sitä liian usein. Siihen perustuu tämä 3 viikon periodit tässä rotaatiossa, eli samaa uutta tulee aina vaan kolmen viikon välein.

Kaikki lähtee ennakoivasta katastrofinhallinnasta. Tämä on kuin salatiedettä, matemaattisia laskelmia ruokien aiheuttamien oireiden-millä viiveellä tulevat yhtölöitä. Usein X-tekijää ei voi kuitenkaan ennakoida, ainakaan sitten kun toteutus on käynnissä.
Suunnitelma  etenee näin:
lähdetään ensin etsimään niitä ruokia, mille tyttö vähiten reagoi. Totuus on se, että kaikki ruoka-aineet joita ollaan kokeiltu tässä 1 v 4 kk aikana aiheuttavat jonkinasteisia reaktioita. Olisi siis melko epätodennäköistä löytää ruokaa, josta ei tulisi mitään oireita. Näitä suht vähän oireita aiheuttavia pitäisi löytää sellaiset 3-6 kpl, mielellään 6, jotta saataisiin 3 viikon periodeja rakennetuksi eli  2 uutta makua per viikko.  

Jotta saadaan ensin rotaatio, pitää löytää ne ruoat, joita siihen voisi edes ottaa. Testataan aluksi yhtä uutta ruokaa 1 kerran viikossa, sillä lapsi saattaa jo yhdestä teelusikallisesta tulla niin kipeäksi viiveellä, että samaa ruokaa ei voi antaa seuraava päivänä uudestaan, tai toki voi antaa, mutta se toinen lusikallinen saattaa venyttää toipumista toisella viikolla, jos yhdestä lusikallisesta toivutaan se viikko. Eli siis 1 tl uutta 1 kerran viikossa. Jos kaikki menisi hyvin ( mitä yleensä ei tapahdu), jos siis kaikki kokeiltavat ruoat eivät olisi ihan superpahoja, olisi meillä 6 viikon, eli 1 1/2 kk jälkeen 6 uutta ruokaa rotaatioon. Edellisten kokemusten mukaan se, että löytää sen 6 vähän oireita aiheuttavaa, saattaa viedä tupla-tai tripla-ajan, eli 2-4 kk.

Sittten aloitetaan rotaatio näistä. Aina joka viikko kaksi uutta ruokaa aloittaen 1 tl. Tässä kierrossa menee 3 viikkoa, että kaikki ne kuusi saadaan kokeiltua läpi. Sitten seuraavat 3 viikkoa olisi tarkoitus nostaa annostusta, jos oireet eivät ole ihan räjähtäneet käsiin. 2 tl seuraavat kolme viikkoa, 1 rkl seuraavat kolme viikkoa, 2 rkl seuraavat kolme viikkoa, 1/2 dl seuraavat kolme viikkoa, 1 dl, seuraavat kolme viikkoa, 2 dl seuraavat kolme viikkoa, sitten ruoka-aineiden vapautus, joka tarkoittaa sitä, että lapsi voisi syödä rajoituksetta näitä kuutta ruokaa. Aikaa tähän on mennyt sellaiset 21 viikkoa eli reilu 5 kk  lisäksi sen pari kk rotaatioruokien etsintää eli 7 kk, jos siis kaikki menee niin, että takapakkeja ei tule ja monen päivän taukoja ruoka-aineissa ei jouduta pitämään.

Siis 7 kk jos kaikki menisi aivan suunnitelmien mukaan, niin meillä olisi  rajoituksetta syötäviä uusia ruokia 6. Mutta mutta...asiat eivät usein mene todellakaan suunnitelmien mukaan. Ensinnäkin iso ongelma on ollut ruoka-aineissa määrien nosto. Jos oireita pahasti, tarkoitus pitää annos siinä samassa, missä oireet vielä siedettäviä. Meillä rotaatioissa ei olla ikinä päästy vielä 1-2 rkl pidemmälle, jos antaa enemmän oireet pahenevat liikaa ja saattaa käydä niin että kaikki ruoat kaatuvat. Toisissa ruoka-aineissa raja tulee vastaan jo 1 tl, että ei päästä nostamaan määrää enempää.  

Toinen on se, että usein rotaatiot keskeytyvät syystä tai toisesta, tulee sairastumista, refluksi pahenee, joku vähän epäsopiva muuttuukin todella pahasti oireita aihettavaksi, on palattava testaamaan, mikä ruoka on muuttunut todella pahaksi ja sitten taas aloitettava uudestaan. Jos tuloksiin uskoo, realistista olisi että saisimme vuoden aikana uusia ruokia 1- 3 kpl. Sekin aika toiveikasta. Ellei tule ihmeparantuminen. Sellaisestakin olen kuullut. Ei vaan vielä omalle kohdalle sitä osunut. Siihen asti, excell-taulukot esiin ja syvä huokaus. Niin ja unohdinpa vielä sellaisen y-tekijän kuin imetysdieetti tästä koko yhtälöstä. Sekin pitää vielä päättää ja pähkäillä, miten teen ruokien testausten kanssa, otanko saman ruoan samana päivänä itseni kautta myös ja kuinka paljon vai olenko tuomittu syömään tämän rotaation ajan vain niitä varmoja samoja ruokia kuin mitä syön nytkin. Se tietäisi minulle sen 7 kk vielä samaa ruokaa joka ainoa päivä. Ei kovin innostava ajatus! Luulenpa että teen kuten edelliselläkin kerralla, että luon yhtölön X+Y ja toivon positiivista tulosta, eli otan saman ruoan itselleni myös kokeiluun sinä samana päivänä kun lapsi sitä saa. Tästä se taas lähtee...toivomme että löytäisimme ne suht vähän aiheuttavat niin että ei tulisi niitä tosi pahoja montaa kokeiluun ja pääsisimme siten rotaation rakentamiseen.






1 kommentti:

  1. Voi Anu teidän elämää...! Kyllä soisin monen turhista valittavan äidin lukevan tämän. Toivon niin hurjan kovasti ihmeparantumisesta tyttönne osalle mahdollisimman pian, että saisit unohtaa nämä kaavat ja excel-taulukot viimein. Siihen asti toivotan vaan valtavasti lisää voimia ja jaksamista, uudestaan ja uudestaan. Kirjoittelen paremmin lähiaikoina <3 EO

    VastaaPoista