lauantai 14. heinäkuuta 2012

Mikä toiselle on vähän, on toiselle paljon

Mikä toiselle on vähän, on toiselle paljon- on tullut aivan uuteen merkitykseen tässä allergia-refluksisuossa. Jokainen peilaa oman elämänsä tapahtumia omien silmälasien läpi ja siinä samalla luodaan myös mittasuhteita eri asioiden välillä ja väistämättä niitä omia laseja sitten tarkennetaan niin, että otetaan peilaukseen myös toisen silmälasit, toisen tarinat samasta asiasta.


Yritän kovasti pitää ajatukseni siinä, että en välittäisi vertailla omaa tarinaani toisen tarinaan, mutta huomaan siihen silti sortuvani aina tietyissä tilanteissa. Nämä kuullut vertailutarinat usein saavat mieleni kiehumaan liiaksikin, mutta sille en aina voi mitään. Vertailua tapahtuu äideillä varsinkin lapsen unesta sekä ruoasta ja näitä vertailuja tehdään myös allergia-refluksipiireissä usein hyvässä hengessä tarkoittaen sitä, että annetaan jokaiselle vapaus ilmaista omia tunteitaan niitä torppaamatta. Se hieno juttu!


Otetaan ensimmäisenä esimerkkinä uni. Joillekin lapsi nukkuu huonosti, jos herää jo kello 5 aamulla. Toisille lapsi on huono nukkuja, jos vielä parin kolmen vuoden iässä herää pari kolme kertaa yössä. Kolmannelle huono nukkuja on lapsi joka saman ikäisenä kuin edellinen, nukkuu pääasiassa vain tunnin pätkiä... Kaikki on suhteellista.


Monesti myös samoilla sanoilla on erilainen mielikuva eri ihmisillä. Otetaan esimerkiksi vaikka sana superalleginen. Mitä tällä ihmiset tarkoittavat? Toiselle lapsi on superallerginen, jos ei voi syödä esim. sitrushedelmiä, kananmunaa, maitotuotteita tai joitakin viljoja. Toiselle superallerginen on sellainen, että parivuotiaalla on vain käytössään pari kolme lihaa, saman verran vihanneksia, viljoja, hedelmiä ja marjoja. Kolmannelle superallerginen on sellainen, jonka lapsi on 6-vuotias ja syö pelkästään Neocatea ja hirssiä. Minkä silmälasien takaa katsomme tätä sanaa? Itse katson tällä hetkellä tätä superallergia sanaa sellaisten silmälasien takaa, että pahan tilanteemme takia,  kun en enää muuta keksi, olen meidän parivuotiaan nyt tiputtanut enää ihan vaan varmoille ruoka-aineille eli syö vain bataattia ja poroa kaikilla aterioilla sekä aamulla saa kaurapuuroa, mutta sitäkin vain kestää tietyn dl verran. Tämä on tarkoittanut myös sitä, että olen myös itseni tiputtanut samalla tavalla parille- kolmelle ruoka-aineelle. Tämän perusteella kutsun omaa lastani superallergiseksi, vaikka tiedän, että tosiaan vieläkin allergisempia voi olla. Silti en voi sille mitään, että jollain tapaa jonkun ihmisen käyttämä sana, superallerginen, on jopa loukkaava nyt tässä tilanteessamme, kun itse toivoisin niin paljon,  että joskus yltäisimme edes heidän mittapuuhun asti, että saisimme niinkin paljon ruokia kasaan...Mutta toisaan, kaikki on suhteellista...




Laitanpa tähän loppuun vielä Hanna Ekolan runon, joka itseä koskettanut monellakin tapaa viime aikoina.


"On mahdotonta sanoa, mikä on kenellekin sopivasti.
Se mikä toiselle on vähän, voikin toiselle olla liikaa.
Jaksamme eri asioita ja eri määrän.
Voimat riippuvat niin monesta tekijästä.
Toiselle sama asia on alku, toiselle viimeinen pisara,
jonka myötä malja läikkyi yli.
Näinkö vähästä, ajattelee joku.
Mutta mistä hän tietää miten paljon maljassa jo oli.


Viisas ei vähättele: Miten sinä nyt noin pienestä?
Et kai sinä nyt tuollaisesta masennu?
Tällaiset lauseet hyvää tarkoittavinakin,
merkitsevät aina sivuuttamista ja hylkäämistä.


On vaikea tietää, mikä on kenellekin sopivasti.
Se on toiselle niin kovin vähän,
ja toiselle taivaaseen asti. "


-Hanna Ekola-

7 kommenttia:

  1. Kiitos Anu tästä ihanasta runosta - ja ajatuksistasi, taas kerran, ja taas samoja ratoja, osin kiukkua toisten (esim. teidän puolesta) ja välillä omastakin (vaikka meillä todellakin paljon, paljon vähemmän vaikea tilanne kuin teillä). Se, miten erilaisia valittamisen aiheet ja mittapuut ovatkaan, tai miten ehdottomia neuvot voitvat olla (vaikka sitten miten hyvää tarkoittaen), siitä huolimatta, että olisi kommentoijalla kokemusta itselläänkin. Taidan laittaa runon jääkaapin oveen! Halaukset! (Ja toivon, etten itse ole "puhunut" ohi suuni ja loukannut sua jollain ajattelemattomalla/harkitsemattomalla vertauksella tai valituksella, ei ole ollut tarkoitus! :) <3 EO

    VastaaPoista
  2. Halaukset sinne EO ja et todellakaan ole loukannut mitenkään vertauksillasi tai millään valituksillasi, kuten tuossa sanoinkin, meidän allergiarefluksilasten poppoo toimii hyvässä hengessä :) antaen kaikkien kukkien kukkia tai toisin sanoen, antaen kaikkien risukasojenkin päästä valloilleen kun tarvis on! Odotan aina innolla sun kommettejasi, valaiset monesti päivääni! Halaukset!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Anu... Tulin laittaneeksi sulle fb:ssa yv:ä, oli tarkoitus kirjoittaa ihan muista(kin) asioista, mutta aika loppui kesken ja ajatukset harhautui sivupoluille. Ehkä jonain toisena päivänä osaan paremmin kirjoittaa, mitä oli tarkoitus. Toivottavasti ei haitannut purkaukseni ihan kamalasti. Meillä oli viikon verran poikkeuksellisen hyvä ja helppo jakso, ja jo yhden "tavallisemman" yön jälkeen on olo välillä sellainen, että mikä kaksisuuntainen häiriö tässä lienee kehitteillä. Palaan edellisen blogitekstisi ajatukseen ja koitan sisäistää sen taas kerran uudelleen paremmin ja palata tähän hetkeen enkä velloa menneessä tai tulevissa toiveissa.

    VastaaPoista
  4. taas ollaan hyvin samoilla linjoilla. kirjoitin muuten tismalleen samasta aiheesta viime viikolla blogiini, vertailusta.
    runo on mahtava.
    halaukset!

    VastaaPoista
  5. Kiitos.
    Tämä on niin kaunista ja kovin totta :)

    VastaaPoista
  6. Tämä on ihana runo ja todellakin niin totta. Eräs ystäväni joskus kirjoitti sen minulle ja katosi pitkiksi ajoiksi. Nyt tullut pintaan. " hyvän ystäväni"vähättelyjen vuoksi lähinnä. Nyt otan runon taiteeni. Kaikkea hyvää

    VastaaPoista