lauantai 5. tammikuuta 2013

Aasi Ihaa

En tunne oloani kovin hyväksi. En ole tuntenut pitkään aikaan. Tämä elämä alkanut verottamaan henkistä kapasiteettia ja se näkyy monella tapaa. Olen antanut sisälleni kasvaa kateuden, katkeruuden ja vihan. Olen jopa niitä ruokkinut todella hyvin. Nyt tunnen itseäni kohtaan vain itseinhoa, sillä en osaa päästää noista tunteista irti. Ne tulevat mukaan kaikkeen tekemiseen, olemiseen ja ajattelutapaani. Olen kuin aasi Ihaa, joka alakuloisena tallustaa tietä pitkin, näkee kaiken synkkänä ja asuu pienessä risukasassaan. En haluaisi olla tällainen, mutta vaan olen.

Mitä tämä Ihaa sitten mököttää? Suurin aihe taitaa olla se, että elämä tuntuu vain polkevan paikallaan liian monella tapaa. Sitten kun kuulee ympärillään uutisia, jotka viestittävät sitä,että ihmiset menevät eteenpäin, tekevät asioita, iloitsevat niistä, se saa tämän Ihaan tuntemaan surua omaa elämäänsä kohtaan. En oikein muista koska olen ollut iloinen jostain ( jos siis ei oteta nyt lukuun kaikkia niitä iloja jostain yhdestä ruokamurusesta tms.) vaan siis sellaisista iloista, joita nyt normaalielämässä ihmisillä on. Emme matkustele, emme jaksa käydä missään, emme suunnittele mitään ja emme uskalla unelmoida mistään tai toteuttaa mitään unelmia. Kun tajuaa, että samaan aikaan synnyttäneet kuin itse, imettävät jo toista lastaan tai vähintäänkin odottavat toista, tajuaa sen kuinka meillä edelleen vauvaelämä jatkuu ja jatkuu vaan, poljemme paikallaan, toisten uskaltaessa elää eteenpäin.

Itsesääli siis rehottaa sydämessäni kuin rikkaruohot nurmikolla. Viimeaikoina sääli on myös kohdistunut omaan lapseenikin, jonka tämänhetkiset kaikki leikit kulminoituvat hoivaamiseen ja parantamiseen. On aika shokeeraava nähdä sitä, millaista maailmaa lapsi tuo esiin leikeissään ja sanoissaan. Hän parantaa Nalle Puhiaan laittamalla rasvaa vähän väliä pyllyyn, kannustamalla Puhia tekemään kakkaa, laittaa tottuneen näköisesti karvaleluilleen peräruskeita ja nostaa niitä syliin ja lohduttaa. Tätä näkyä ei voi katsoa kuin sydän vereslihalla. Hänen pieni elämänsä pyörii oireiden ympärillä. Ne ovat hänen todellisuuttaan yhtälailla kuin omaanikin.

Väsyttää kovasti. Tänään meneillään kolmas kamala ummetuspäivä kun kakkaa ei kuulu, ei edes peräruiskeillakaan Koko aika menee vain nyt tähän ummetukseen, lapsen kivun vastaanottamiseen ja kannustamiseen, että tee se kakka, reipas tyttö...Sydän kylmänä odotan täällä, koska ja miten tämä tilanne nyt ratkeaa, pärjäämmekö omin avuin kotona vai joudummeko viemään lapsen päivystykseen. Todellakin, tekee mieleni tunkea pääni Ihaamaisesti risukasaan ja painaa korvat kiinni että en kuule ulkomaailmasta mitään uutisia tähän omaan surkeaan maailmaani.

5 kommenttia:

  1. varmaan annatkin jo, mutta tiedäthän, että kaksi peräruisketta heti peräkkäin voi laittaa? tsemppiä jaksamiseen, meidän 9v:llä on ollut vauvasta saakka ummetusta ja jatkuu edelleen. Ainoa mikä auttaa on luumumehu (100%) ja tarvittaessa edelleen silloin tällöin joutuu laittamaan peräruiskeen. Hänellä se ei ole allergioista, on sen verran lääkäreillä juostu, vaan on täysin vaan psyykkistä.

    VastaaPoista
  2. Joo, niin varmaan voi antaa peräjälkeen, niin joskus tehtykin. Ummetus on kyllä tosi kurja vaiva. Hyvä että teillä tuo luumumehu auttaa. Meillä ummetus alkoi yltymään silloin, kun tuli mukaan kiinteät ja allergiat ja nykyään pahimmat ummetusepisodit tulevatkin juuri ruokien kokeiluiden yhteydessä tai niistä toipuessa. Meillä siis liittyy vahvasti allergioihin ja refluksiin. Mielenkiintoinen ajatus tuo, että olisi psyykkistä...Ymmärrän kyllä että kakkaamisesta saattaa kyllä tulla pelkotila ja siten alkaa panttaus, mutta meillä kun se tullut jo ihan vauvasta mukaan, en usko että se siten psyykkistä, sekä myös se, että kyllä se niin vahvasti korreloi aina ruokatapahtumiin ja se massa mikä sieltä sitten tulee, on jotain järkyttävää tennispalloa, eli se koostumus on ihan jotain toista kuin sitten normaalisti...Inhottava vaiva joka tapauksessa. Toivottavasti teillä ummetuspäivät yhä vaan vähenevät!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis meilläkin alkoi aivan vauvasta, juuri kun aloiteltiin kiinteitä. Ja aluksi varmaan olikin fyysistä, mutta jo n.2v tienoilla lääkäri totesi tutkittuaan joka puolelta asiaa (joo, jopa se suoli tutkittiin), että kyllä se on psyykkistä, eli nimenomaan lapsi oppinut panttaamaan ja pelkäämään. Ja tennispalloa meillä tulee edelleen, vaikka kaiken pitäisi muuten olla kunnossa. Ja nyt isona ne liittyy aina reissuun, kokeeseen tmv.
      Siis toki teillä varmasti onkin allergiaperäistäkin ummetusta, mutta tuossa iässä se kakkaamisen pelokikin on varmasti jo isoa, voi pientä ihmistä :( Oletteko muuten kokeilleet antaa kakasta palkintoja?

      Pienemmällämme (3v10kk) on myös ollut taas sitten allergiaummetusta, mutta meillä kävi hyvä tuuri sen suhteen, että luumu on sopinut alusta asti.

      Poista
  3. Onneksi aurinko paistaa risukasaankin! Voimia teille arkeen :)

    VastaaPoista
  4. Hmmmm...Mielenkiintoinen kommentti Nunju tuo, että ummetus olisi psykkistä, etenkin,kun ummetus alkanut jo vauvasta. Anteeksi, ihan naurattaa tuo, että kun "lääkäri on ihan asian tutkinut ja todennot"!(nauran siis sille(en sinulle),kuinka vahvasti meihin on iskottetu tuo, että kun lääkäri jotain sanoo,niin muu vaihtoehto ei ole mahdollista) Hohhoijjaa, missähän me oltaisiin vaikean allergiasuomme kanssa ja olisin uskonut ensimmäisten lääkäreiden kommentteja!!-->Äiti istuisi psykiatrisella ja lasta tutkittaisiin pikkulapsipsykiatrisella, varhaiseen vuorovaikutukseen liittyvistä ongelmista(psyykkisen syömisongelman suhteen)Onneksi en uskonut lääkäreitä, vaan lähdin itse selvittämään ruoka-aineallergioita. Hyvä ettei toisellakin lapsella laitettu vuosia kestävää jalkasärkyä psyykkisen ongelman piikkkiin....ja kun muuta ei "löytynyt", niin: Tattadadaa: "teidän lapsi kärsii kasvukivuista!" Voi venäjä sanon minä!!! Kas kummaa, kun tajuttiin maitoallergia, "kasvukivut" hävisivät!

    VastaaPoista