maanantai 7. toukokuuta 2012

Yksi pelistä pois...

Aloitan tätä kirjoitusta aika raskain ja pelonsekaisin mielin. Eräs pidempiaikainen pelko on toteutunut. Nyt sitten meiltä pudonnut pois ruokavaliosta sellainenkin tuote, joka ollut meillä käytössä jo yli vuoden. Yhdestäkään ruoka-aineesta ei haluaisi varsinkaan tässä vaiheessa enää luopua, sillä uusia pudonneiden tilalle ei olla saatu yhtään yli vuoteen. Pakko se kuitenkin on, sillä riisistä tulee nykyään niin selvät oireet ja yhä pienemmästä määrästä. Loppujen lopuksi eihän siinä riisissä paljon ravintoa ole, mutta kun aineita on vähän, jokainen putoaminen tekee sen, että joutuu oikeastaan kaikki kokkaukset tekemään toisin, sillä melkein joka ruoassa on aina niitä kaikkia raaka-aineita joita voimme käyttää.

Suoraan sanottuna olen ollut viimepäivät aika itkuinen. Ensin alle kaikki mahdolliset juhlat, pääsiäinen, vappu, hääpäivä ja tuleva äitienpäivä ruokavaliokidutuksineen lisättynä tähän takapakkiin. Tuntuu, että jatkuvasti ollaan vaan aina samassa tilanteessa, vaikka niin kovasti yritetään tässä, että muutosta tapahtuisi. Kun toisen keho ei ota uusia ruokia vastaan, se ei vaan ota, tekisi sitten mitä ja minkälaisin rotaatioin ja minkälaisin raaka-ainein. Valvottu yö ja aamuinen vaipanvaihto puhui myös karua kieltään. Ainoa rotaatiossa oleva mahdollinen hedelmä, banaani, taitaa olla myös nyt rotaatiosta pois. Jo yksi siivu pakastettua banaania on tullut tiensä päähän. Toisen peppu on ihan tulessa...Vähän aikaa sitten lapsi sieti banaania jo kolmekin siivua kerran viikossa. Kurkku, ne pari senttiä joita pystyin syömään silloin tällöin, putosivat pois jo kolme viikkoa sitten. Olemme taas nolla uutta, tai itse asiassa miinuksella, sillä meillä nyt vähemmän ruokia kuin silloin kun lapsi oli 9 kk ikäinen. Masentavaa. Kerrassaan!

Yritän olla lapsen takia kyllä pirteä, teemme normaaleja arkipäivän asioita, mutta ajatukset ovat aika alavireisiä ja itkeskelen sitten lapsen päiväunien aikana meidän tilannetta. Jokainen ruokakokeilu ja kaatumiset tuntuvat edellistä raskaammalta. Olen kamalan huolissani tulevaisuudesta, millä pian enää tyttö jaksaa kasvaa, ja myös huolissani omasta jaksamisestani, miten enää jaksan imettää, valvoa ja ylipäänsä elää näillä ruoka-aineilla.  Viimeksi ravintoterapeutin laskelmien mukaan lapselta puuttuu joka päivä 1/3 tarvittavasta energiamäärästä. Sen hän luultavasti ottaa mun maidosta, sillä paino on edelleen ihan ok, vaikka vähän laskusuunnassa onkin ollut koko ajan. Ruoka-aineita on vaan aivan liian vähän, niitä pitäisi saada lisää, mutta mitä tehdä, kun ei niitä saa lisää... Se, että syön vielä kesänkin possua kolme kertaa päivässä höystettynä bataatilla ja silloin tällöin kukkakaalilla, on enemmän todennäköistä kuin haluan edes ajatella. Nykyisistä ruoka-aineista on  tosi vaikeaa enää saada keksittyä mitään uudenmakuisia/ uudennäköisiä/ uudella koostumuksella olevia välipalojakaan. Vaikka lapsi ei vielä tiedä makumaailmoista mitään, hän nyt ihan selvästi jo alkaa protestoimaan sitä vastaan, että joutuu syömään hänkin kolme kertaa päivässä samanmakuista ( vaikka ehkä hieman erinäköistä) ruokaa ja voi että kun sydän aina särkyy, kun hän niin kovasti haluaisi syödä miehen lautaselta ruokaa, jota ei voi hänelle antaa.

Tätä omaa ja lapsen ruokatilannetta kun yritän kertoa, moni ei valitettavasti vaan pysty sitä ymmärtämään. Tätä, että syö joka päivä samaa ruokaa, tämä pitäisi kokea, jotta tämän voisi edes ymmärtää. Samoin tämä jatkuva ruoka-aineiden kaatuminen. Tämäkin samanlainen, pitää vain kokea, jotta voi tietää, miltä se tuntuu. Kun yli vuoden on etsinyt ruokia löytämättä yhtään pysyvää uutta sopivaa, se ei paljon lohduta, että sanotaan, että otat jonkun uuden kokeiluun nyt vaan tai ehdotetaan että oletko kokeillut sitä tai tätä! Sekään ei yhtään lohduta, että sanotaan, että onneksi teillä on se bataatti ja poro. Tai sitten sanotaan mulle että onhan sulla tuo kukkakaali, etkös siitä aina ole tykännyt?  Välillä olen yrittänyt kuvata tarkemmin, mitä tarkoittaa käytännössä kun ruoat tippuvat. Se että ollaan saatu jotain sopimaan sen pari tl on jo kuukausien työ ja sitten kun se tippuu, voi tilanne olla siinä tilanteessa jo se, että suolistoa parannellaan taas monta viikkoa, ennen kuin voi ottaa edes mitään kokeiluun. Omaa ruokamasennustani olen yrittänyt selittää niin,että kuvittele oma lempiruokasi, se kaikkein herkuin ikinä...ja sitten syöt sitä sun lempiruokaasi vuoden, joka päivä. Onko se enää lempiruokaasi?

Kaikki ruoat suoraan sanottuna jo oksettavat, mutta jälleen lapsen takia yritän syödä hyvällä mielellä ja toisaalta myös sen takia pakotan itseni syömään, että pysyn jollain tavalla edes tolpillani ja maitoa edelleen tulisi. Elämä on todellista selviytymistaistelua, venymistä ja sietämistä. Ei tällä hetkellä kovinkaan siedettävän hyvää...

9 kommenttia:

  1. Mä olen tosi sanaton kyllä aina, kun mietin teidän tilannetta :'( Kyyneleet virtaa.

    Anu, sä olet USKOMATTOMAN urhea ja sitkeä nainen! Mun mielestä tuollaista mitä sä teet sun lapsen eteen, ei pitäisi vaatia keltään...

    Siihen asti, kun meillä jatkui tuo vuoden imetysdieetti tiukalla linjalla, pystyin sanomaan, että ymmärrän sua. Mutta nyt menee kyllä kokemusteni yli tämä raakuus, mitä te koette.

    Kerro, jos voin tehdä jotain <3 ihan oikeasti. Ja ainakin sitten kun taas (toivottavasti pian) nähdään, niin annan sulle paljon voimahaleja!

    OLET RAKAS!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos...Sä olet kanssa tosi rakas ja tärkeä ihminen mulle. Jo se tietoisuus, että tiedän, että voin sulle vaikka soittaa, antaa voimia. Nähdään pian! Voikaa siellä niin hyvin, kuin se vain on mahdollista!!! ♥

      Poista
  2. Anu, aivan sanaton olen minäkin. En voi millään tasolla kuvitella huolesi ja väsysi määrää. Ihan epätodellista. En osaa mitenkään lohduttaa. Paitsi, että onneksi tytölläsi on juuri sinä äitini eikä kukaan muu, koska en voi kuvitella maastamme löytyvän montaa ihmistä, jotka pystyisivät tuohon.

    En tiedä, onko siitä enemmän apua vai loukkaanko tällä (mikä ei missään nimessä ole tarkoitukseni, päin vastoin, uskothan), mutta mainitsen taas pikkusiskoni (enkä tarkoita vertailumielessä). Hänellä oli 2-vuotiaana äidinmaidon ohella 3 sopivaa ruoka-ainetta (toki silloin n. 30 v sitten oli rajallisemmat mahdollisuudet eksoottisempien ruokien suhteen) ja kalkkilisä. Hän kasvoi yhtä pitkäksi kuin minä suursyömäri ja kehittyi kaikin puolin ihanaksi ihmiseksi, joka luo nyt tutkijan uraa maailmalla. Hänen kohdallaan tapahtui jotain ihmeellistä 2 ja 2,5 vuoden kohdalla, jolloin alkoi sietää niin paljon uusia ruokia, että imetys loppui. Toivon teille tätä ihmekäännettä parempaan paljon aiemmin.

    Olette tosi, tosi usein mielessä, ja kunpa voisin tehdä jotain muuta kuin lätistä tyhjiä sanoja... Hurjasti voimia. Tyttösi lienee maailman onnekkain pieni tyttö, kun on saanut sinut äidikseen. <3
    EO

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et todellakaan loukkaa tuolla kertomuksella, päinvastoin, antaa voimaa ja uskoa siihen, että joskus tämän on pakko kääntyä nousukierteeseen. On hyvä kuulla konkreettisesti aina ajoittain se, että tilanne joka tapauksessa muuttuu, vaikka ruoka-asioissa junnataan, lapsi kuitenkin kehittyy ja kasvaa ja sillä tavalla mennään eteenpäin joka tapauksessa! Kiitos kauniista sanoista, ne eivät ole mitään tyhjiä sanoja, vaan saan aina valtavasti voimia kun tänne kirjoitat! Voimia myös sinne teidän tilanteeseen!!!

      Poista
  3. Voi Anu kulta!! Täällä on kolmas, joka ei oikein osaa löytää sanoja.. kokemaasi ei voi kun kuvitella, kun ei ole kokenut samaa. On niin epäreilua, kaikki tuo mitä joudut käymään läpi. Kuten edellä jo sanottiin, tyttösesi on ihan oikeasti onnekas kun hänellä on noin urhea ja kaiken mahdollisen tekevä äiti! Olette tosi paljon minullakin mielessä. Kannan sinua ja perhettäsi rukouksissani tuonne yläilmoihin. En tiedä uskotko semmoiseen, enkä halua ajatuksiani ja uskoani sinulle tuputtaa yhtään, mutta haluan vain kertoa sinulle, että rukoilen puolestasi, ja perheesi puolesta, kun muuta en osaa tehdä. itse uskon, että kun omat voimat loppuvat on olemassa vahvat kädet jotka kantavat silloinkin kun itse ei enää jaksa uskoa mihinkään. voimia ja halauksia!!
    LL

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sanattoman kiitollinen LL sinun sanoistasi ja esirukouksestasi. Minä myös uskon siihen, että meitä kannattalee täällä korkeammat voimat. Ehkä se aina ei tunnu siltä, mutta sitten kun katson taaksepäin ja huomaan, että tämänkin päivän olen jaksanut läpi, sen konkreettisesti saa kokea, että meitä täällä kannatellaan ja meille annetaan voimia jokaiseen päivään kuitenkin se tarvittava määrä. Paljon olen ajatellut sitä, miksi Jumala teki meidän tytölle tällaisen sairauden, vaikka siihen ei ole vastausta, uskon silti vahvasti, että Jumala ei tee virheitä ja kaiken mitä Hän on luonut, Hän näkee sen hyvänä. Sen voimin uskon siihen, että me tästä selvitään, on vain ajan kysymys, koska kääntyy paremmaksi, siihen asti päivä kerrallaan eteenpäin ja jos se on liian raskasta, mennään vain hetki kerrallaan. Toivottavasti siellä voidaan paremmin, laitahan jonnekin palstalle (fb tai keskusteluryhmä) viestiä teidän kuulumisista!!!

      Poista
  4. :)
    mun kuulumisia on tuolla "vihdoinkin" otsikon alla siellä yhdistyksen palstalla...
    LL

    VastaaPoista
  5. Kuullostaa rankalta, liian rankalta.

    Voimia, jaksamista ja suuri halaus! Vaikka ne on vain sanoja toivon, että niistä saat hetkellisesti voimia jaksaa!

    Eikö niitä ruoka-aineita pysty mitenkään tutkimaan/testaamaan muuta kuin kokeilemalla?

    VastaaPoista