keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Sammakkona

Tarina sammakosta ja kuumasta vesikattilasta on palannut mieleeni viimeaikoina. Siinä sammakko laitettiin kylmään veteen ja alettiin nostaa veden lämpötilaa, sammako ei tätä lämmön nousua huomannut, ja ei tajunnut hypätä kattilasta ajoissa pois, ja siten paloi kuoliaaksi. Karmiva tarina, mutta jollain tapaa pystyn samaistumaan sammakkoon. Refluksi-elämä on eräänlainen painekattila.  Sitä vaan vedessä räpiköi ja yrittää selvitä aina sen hetkisistä aallokoista. Nahka kovettuu ja ei huomaakaan veden lämpötilan nousua kuin aina hetkittäin. Silti vedessä pysyy. On pysyttävä. Eipä juuri vaihtoehtojakaan. Olenhan siinä vedessä, samassa vedessä lapseni kanssa.

Viimeaikoina meidän vesi on ollut liian kuumaa. Sen jo tuntee, mutta sitä ei pääse pakoon. Toipuminen on ollut hidasta edellisestä pudotuksesta, ja sen riesaksi olemme saaneet flunssan ja itsellä jonkinasteisen rintatulehduksen. Elämäähän nämä flunssat ym. ovat, mutta kun se vesi on jo muutenkin kuumaa, tällaiset saavat veden jo kiehumaan. Pieni tyttöni on kipeä masustaan ja ei pärjää ilman peräruiskeita. Kuinka sydämeni eilen särkyi, kun hän leikkii nallellaan ja laittaa hänelle peräruiskeita. Näin hän käsittelee omaa elämäänsä. Soisin hänelle sydämeni joka sopukasta erilaisia leikkejä! Äidin tuska on ajoittain tästä kaikesta ylitsevuotavan suurta. Kun lapsi kasvaa, tulee eteen toisenlaisia haasteita. Miten selittää lapselle, että sinä et voi syödä tätä tai tätä? Miten selittää, miksi hänen pitää ottaa nämä lääkkeet? Miten kertoa, että hänellä on sairaus, joka ei ehkä koskaan parane? Huokaisen syvään. Näinä päivinä on armoa se, että ajattelee vain päivän kerrallaan, eikä anna itselleen lupaa miettiä liikaa tulevia päiviä. Voihan tilanne olla toisinkin. Paljon paremmin! Vaikka vesi on nyt kuumaa ja ajoittain jopa polttavaa, en kuitenkaan ole se sammakko, joka vain loikoilisi vedessä. On uskottava, että voin vaikuttaa tulevaisuuteemme sen antamissa rajoissa. Vaikka voimia ei juuri olisi, minun sisällä joku silti jaksaa aina tilanteiden yli. Ensin illasta aamuun ja sitten aamusta iltaan. Ja minulla on tukiverkkoja, ne harvat ihmiset, jotka elämääni jääneet tai lisää tulleet. Voi kuinka olenkaan niistä ihmisistä kiitollinen! He käyvät kaksin käsin hellan nappuolihin kiinni ja vääntävät virtaa pienemmälle. Heidän ansioista kattilassa voi vielä elää ja olla.

6 kommenttia:

  1. Tätä refluksiarkea ei kukaan muu ymmärrä jos sitä itse ei ole kokenut. Tukiverkoilla/vertaistuella on todella suuri voima joka kantaa todella pitkälle. Itsekin mietin noita tulevaisuuden kysymyksiä että toipuuko lapsi sairaudesta, saako hän syödä mitä muut syövät jne. Mutta tulevaisuus sen sitten näyttää ja itse ainakin luotan siihen tulevaisuuteen. Kyllä kaikki järjestyy. :)myös teillä.
    Voimia arkeen. t.puolitoistavuotiaan refluksi-tytön äiti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! Toivoa ei saa menettää. Jonain päivänä se helpottaa! Voimia myös teille sinne ja olen sun kanssas niin samaa mieltä, että vertaistuessa todellakin on voimaa!

      Poista
  2. Mulla on 3,5v allergikkopoika ja samoissa kysymyksissä pyöritään edelleen, paitsi, että lapsi on jo itse niin osaava ja tietävä, että ei varsinaisesti tarvitse selitellä, lääkärissäkin juuri maanantaina poika selitti itse, että "mulla on vaan joitaikin mitä saan syödä" ja muisti kaikki 7 ruoka-ainetta itse, äidin sydän yhtäaikaa ylpeänä kun poika osaa, toisaalta itkuisena kun raukan elämässä on vain noin vähän ruokaa... Toisaalta myös meillä ilot ovat sitten isoja, silloin kun harvoin saa jotain uutta esim. Vasta saatiin ensimmäinen oikeasti puhtaasti "turha" ruoka ruokavalioon, eli Oatlyn kaurajäätelö. Sitä riemua kun hän saa myös "jäätelöä" jne. Huh. On tämä, välillä sydän on räjähtämäisillään siitä tuskasta lapsensa puolesta... Onneksi tuo lapsi on niin iloinen, positiivinen, niin ihana ja odotettiinkin häntä yli 5vuotta tulevaksi :)

    nunju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nunju, niin tuttuja ajautuksia! Onneksi tosiaan tässä kaikessa on se toinenkin puoli, äitiyden ihanuus ja nähdä lapsessaan kasvua, kehitystä ja uuden oppimisen riemua,vaikka väkisin tämä allergia-arki murentaakin sitä kaikkea ihanaa. Meillä myös lapsi oli pitkällinen "projekti", sellainen 10 vuotta. Oltiin jo adoptiojonossakin, kun neiti halusikin kaikkien yllätykseksi tulla maailmaan. Mikä huikea juttu se olikaan ja edelleen on. Olen siitä niin kiitollinen! On vain uskottava, että jonain päivänä nämä ruoka-ongelmat väistyvät ja ovat enää muisto vain. Voimia sinne kovasti teidän arkeen ja jaksamista kaikkiin haasteisiin. Värikästä syksyä ja ilonpisaroita!

      Poista
  3. niin mahtavasti kirjoitettu <3 tsemppiä sinne ja tänne!

    VastaaPoista