keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Ulkopuolella


Oli palmusunnuntai. Lasten yksi ehkäpä odotetuin päivä sitten joulun. Saa pukeutua noidaksi ja lähteä virpomaan! Minäkin innoissani puin pienelle tytölleni päälle trullin asun ja lähdimme käymään ihan vain läheisissä paikoissa, sillä hän ei vielä kovin paljon mitään virpomisen päälle ymmärrä. Pian kuitenkin törmäsimme ongelmaan. Jos lapsi on suklaalle allerginen, mitä hänelle sitten annetaan. Vastaus on suklaata. Mitä sitten tehdään? Otetaan lapsen kädestä suklaa pois ja lapsi itkee, kun ei saakaan pitää kädessään tuota kaunista värikästä kiiltävää esinettä. Virpominen ei ollutkaan kiva juttu, ei ollenkaan!


Kotiin tultuamme jäin pohtimaan meidän kulttuurimme kankeutta ja sen kautta tulevaa ulkopuolisuutta. Osaammeko ajatella ollenkaan sanonnan "out of the box" kautta perinteitämme? Olemmeko niin koodattuja että pääsiäisenä syödään vain suklaamunia, vappuna munkkeja ja jouluna kinkkua. Mitä allerginen syö näinä juhlapäivänä? Ei mitään? Voisimmeko olla huomaavaisempia toisiamme kohtaan, jos tiedämme, että lapsella on ruokarajoitteita? Osaisimmeko kenties keksiä jotain muuta pientä annettavaa virpomispäivänä allergiselle lapselle kuin tavara, jota hän ei voi ottaa omakseen? Lapsi on hyvin pieneen tyytyväinen. Uskon, että hänelle riittäisi saamiseksi esimerkiksi tarra tai joku pieni pääsiäistipu, jonka voisi laittaa rairuohoon. Pääasia olisi, että hän myös jotain saisi, kun muutkin saavat.


Samaan kankeuteen olen törmännyt itse myös ollessani tällä imetysdieetillä. Jos en pysty syömään kahvipöydässä pullaa, minulle ei tarjota sitten mitään. Minun rajoitteeni on jopa joillekin ahdistava kokemus, ja senpä takia olenkin monesti sanonut, että tuomme mukanamme omat eväät sekä itselleni että lapselleni. Näin pääsemme helpommalla, vaikka ei se nyt kovin vaikeaa olisi toisen kysyä, mitä voisi meille tarjota. Onneksi on sentään meillä muutama sellainenkin syötävä nykyään olemassa, jota saa suoraan kaupasta, kun vain hakee, kuten itselläni kaurajäätelö ja lapsella maissinaksut. Suurin ongelma näyttää kuitenkin olevan asenteessa, että on vaikea päästää irti ajatuksesta, että joitakin asioita voisi tehdä toisin ja vieläpä itse uskaltautua ajattelemaan toisin. Ihan kuin tahattomasti haluttisiin viestittää " jos ei pulla kelpaa, ole sitten syömättä, minähän en toisia ruokia kahivpöytään tee." Ja sitten kun toinen huomaa, että ei olekaan pöydässä mitään sopivaa tarjottavaa, voikin sitten siinä nopeasti kääntää asian niin, että "kyllähän te tästä voitte vähän maistaa, eihän se varmasti mitään haittaa. Nykyäänhän sitä puhutaan siedätyksestäkin." Ja sitten toinen kommentti lapselle : " Voi voi sua reppanaa, eikö se äiti sulle mitään hyvää anna ollenkaan", eli allergiat sivuutetaankin vain olankohautuksella ja laitetaan lopulta äidin syyksi, että mitään tarjottavaa ei pienelle olekaan.



Lapsi on onneksi vielä niin pieni, että hän ei ymmärtänyt, mitä oikein palmusunnuntaina tapahtui. Hän ei ymmärrä vielä olevansa moneen asiaan ulkopuolinen, mutta vuoden päästä hän jo sen varmasti ymmärtää ja tuskin hänestä se tuntuu kovin hyvältä. Äitinä tein nyt jo sen päätöksen, että virpominen suoritetaankin eri tavalla ensi vuonna. Aion soittaa vielä etukäteen niille, kenelle mennään, että olisiko mahdollista lapsen saada palkaksi jotain ihan muuta kuin suklaata ja jos tuntuu vaikealta sellaista löytää ja jos toinen ei tällaiseen huomaavaiseen ajatteluun kykene, on heidän luokse sitten ihan turha edes mennä.


Meidän palmusunnuntai ei onneksi päättynyt ihan tyhjään koriin. Pieni virpoja sai palkinnoksi myös hiekkalapiot, pienen pupun, ankan ja nalle puh-ruoka-alustan. Kiitos näistä ihmisistä, jotka ymmärsivät sen,että kaikesta ei tarvitse luopua, vaikka monet kulttuurimme tapahtuvat vahvasti linkittyvätkin tietyn ruoan ympärille.




6 kommenttia:

  1. Sen lisäksi, että sulla on niin kamalan laajat ruokarajoitteet, on varmasti sydäntäriipaisevaa kokea tuollaista lapsen allergioiden vähättelyä ja huomioimattomuutta, suututtaa niin teidän puolesta!!! Ihanaa, että edes jotkut olivat varautuneet ei-syötävällä. Varmaan sinun tilanteessasi tekisin ensi vuonna niin, että tosiaan etukäteen varmistaisin "sopivat" virvontapaikat, niin älyttömältä kuin se tuntuukin, että aikuisia ihmisiä pitää paimentaa... Vaikka en pystykään tilanteeseenne samaistumaan, kun ei ole kokemusta noin tiukoista dieeteistä.

    Kyllä tavallisemminkin allergisen lapsen kanssa törmää usein tilanteisiin, joissa ärsyttää lapsen puolesta, viimeksi taisi olla kun käytiin pressanvaaleissa äänestämässä äänestyspaikalla ja esikoinen 2,5v laittoi keräyslippaaseen kolikot, ja täti sitten tarjosi karkkia, ja siitähän nousi koko jumppasalissa suunnilleen kaikuva päivittely, että voi reppanaa kun ei saa karkkia syödä, hyvänen aika sentään jne (sama täti oli paikalla molemmilla kerroilla, kun käytiin eri aikoina mieheni kanssa, toisella kertaa ei sentään tyrkyttänyt pojalle karkkia enää :). Että voin vaan kuvitella millaista teillä...

    Sivupolulle poikkean noista ihmisten ymmärtämättömyyksistä, oma siskoni oli (ja on) tosi allerginen (2-v:na äidinmaidon ohella oli 3 sopivaa ruoka-ainetta, silloin äitini oli myös jollain aivan älyttömän tiukalla imetysdieetillä kun ei sopivaa maitoa löytynyt), eikä silloin 80-luvulla tiedetty sitäkään vähää allergioista kuin nykyään. No, perhettäni pidettiin varmaan aivan seinähulluina, kun siskoni oireili esim. silloin, kun tuuli sopivasti Koskenkorvan viinatehtaalta päin (linnuntietä ehkä 10km meille) ja ohramallashöyryt ärsytti superallergikkoa... Äitini (ammatiltaan lääkäri) on sanonut, että oppi silloin jossain vaiheessa, että turha saada ihmisiä edes yrittämään ymmärtää. Nykyään luulisi olevan vähän parempi yleinen tietous (ja sitä kautta huomaavaisuus), mutta ilmeisesti valittetavasti ei monenkaan kohdalla. Ja vielä kun voisi kaupasta ostaa valmiinakin jopa jotain, ei olisi kovin iso vaiva huomaavaisuudesta... Voimia!! EO

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau sun äidille kyllä! On varmaan ollut tuplasti rankempaa siihen aikaan dieetit ym...Viisaita sanoja, mitä hän sanonut. Pitää vaan olla itse vahva ja luottaa siihen, että tietää mitä tekee ja tietää MIKSI asioita tekee...Paljon on kyllä asenteissa vieläkin yleisesti muutettavaa ja yksi suuri harmituksen aihe mulle on ollut allergia ja astmaliiton nykyinen "siedätys"- linja. Tavallinen tallukka ei voi sitä tajuta, kun sitä ei tarpeeksi selvästi missään kuvata, mitä se siedätys on, ett se oikeasti on todella vaikeaa, systemaattista, hidasta ja millintarkkaa, jopa mikromillin tarkkaa puuhaa. Sitten tämä tavalliset tallukat hyvää tahtoen opastavat, että teidän lasta tulisi siedättää, eli antaa hänelle vaan ihan kaikkea mitä muutkin syövät.

      Olipa teillä ikävä tilanne äänestyspaikalla. :( Kaipa se vaan on niin, että tässä väkisinkin joutuu jatkuvasti kohtaamaan sitä, että suurimmalle osalle kuitenkin kaikenlaisen ruoan syöminen on itsestäänselvyys ja sen takia eivät osaa ajatella edes muuta. Sitten kun nykypäivänä on kaikenmaailman dieettejä, laitetaan lapsetkin jollekin dieetille ym. niin kyllähän sekin sitten asenteisiin vaikuttaa, että heti ajatellaan, että jos vanhemmat eivät anna lapselle jotain ruokaa, takana on joku hömpötys tai terveysintoilu eikä osata ajatella, että joku voi olla kyseiselle ruoalle allerginen, kun tyyliin "eihän kukaan karkille ole allerginen"...

      Mutta pyhistä näytetään jälleen selvinneen hengissä :), tosin itellä tiukkaa teki eilinen vierailu siskon pojan synttäreillä, jossa oli itse tehtyä lämmintä pizzaa vieraille. Voi se pizzan tuoksu! Munkin jo itsemurhan tehneet makuhermot siihen heräsivät. Kaipuu oli niin suuri, että sitä ei voi edes kuvata. Oli vaan pakko itselleen hokea, että tää on vain vaihe elämässä ja mä vielä joskus syön tuota pizzaa taas. Iloinen silti olen, että juhlat ovat ohitse. :) Vappua odotellessa!!!

      Poista
  2. Juu ja siedätys on mulle jo kirosana. Koska siitä kirjoitetaan nykyään paljon niin useat ihmiset luulevat sen olevan joku yleisparannus tai ainakin kaikille allergikoille mahdollinen avain onneen.
    Meillä pahiksista tulee niin pahat oireet ettei siinä siedättely auta.

    Ja sitten tohon, et jos itse saa kahvipöydässä jne niin mulla oli imetyssopivana vielä vehnäjauho, se ei missään vaiheessa ollut imetyksen kautta mitenkään oireileva lapselle, vaikka sitten paljastuikin, ettei sitä siedäkään, niin imetysaikana sitä käytin ja sehän pelasti jo paljon, vaikka muut siedetyt olin tyyliin pop, broileri, kukkakaali, parsakaali, bataatti. Mutta kun meni kylään niin aina oli tarjolla maitoon leivottua pullaa ja minä vein omaani.
    Kerran sitten eräs huonosti tuntemani nainen piti lastenvaatekutsut ja kutsui minutkin. Menin ja mulla oli oma pulla mukana :D Mulla tuli kirjaimellisesti kyyneleet silmiin kun hän sitten kahvipöydän ääressä sanoi mulle kuulleensa imetysdietistäni ja oli _ihan mulle_ tehnyt maidottomasti suklaasta sellasen mudcake tyylisen kakun jossa oli kyltti ihan vieressä et vain allergisille :D Muistan sen tunteen varmaan lopun ikääni :D Niin mulle kävi onneksi siis kaakao/tumma suklaa maidottomana ja soijattomana jne

    Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oli kyllä ihanan huomaavaista Päivi tuo sinulle leipominen! ja olen niin samaa mieltä sun kanssa tuossa siedätysasiassa!!!! Ei se todellakaan ole mikään yleisparannus allergiaan. Se voi jopa saattaa lapsen entistä huonompaan tilaan, ja ne jo sopivatkin saattavat sen takia pudota pois. Meille niin käynyt aina silloin tällöin, varsinkin jos jouduttu kelaa varten tekemään maito- tai vilja-altistusta. Siitä sitten parannellaan monta kuukautta ja viime kesäkin meni niin, että meidän tytöllä tippui koko kesäksi ihan kaikki ruoat pois. Pakko vaan oli tietenkin jotain ruokaakin antaa, mutta oli se hurjaa... Mä kyllä ymmärrän siedätystä, jos tulee vaikka yksi näppy ihoon tms. joka ei oikeasti yhtään häiritse lasta, mutta ongelma onkin se, että mitkä oireet ovat niitä siedettäviä ja mitkä eivät. Mun mielestä siedätys ei ole sen arvoista jos lapsi on ihan tuskissaan eikä pysty nukkumaan yhtään tms. On nää vaikeita juttuja todellakin...

      Oli muuten aika hassua lukea, että teille kävi vehnä, jopa naurattavaa, siis hyvällä tavalla, sillä itse olen törmäänyt ihan samaan meidän tytön kohdalla. Joku yleisesti allergisoiva saattaakin käydä :) ja sitten taas vastaavasti, joku ruoka jolle juuri kukaan ei ole allerginen, onkin todella paha. Meillä tällainen hassu ruoka on seiti ja mansikka. Ne on nyt mun ruokavaliossa pieninä määrinä rotaatiossa ja niistä ei tule mitään oireita toiselle. Biitä en ole uskaltanut ottaa koko aikana, mutta kun kokeiltavat ruoka-aineet alkavat loppua yksi toisensa jälkeen ajattelin että kokeillaan ja kappas!!! :) :) Tää on välillä niin huvittavaakin!!!!

      Poista
  3. Mua kanssa harmittaa nää karkki- ja suklaa-asiat. Mun esikoinen ei ole allerginen, mutta emme ole vielä tutustuttaneet karkin syöntiä hänelle (ja mua pidetään tietysti tosi niuhona). Hän sai mummolta virpoessaan pieniä pääsiäiskoristeita ja oli aivan innoissaan niistä. Pikkunen allerginen luultavasti virpoo jo ensi vuonna (nyt 10 kk) ja toivon taas mummolta mielikuvitusta. Ja kummeilta, tai mihin sitten menemmekin.

    Olen vienyt sukulaislapsille tuliaisina pieniä pahvisia pääsiäismunia, ja niiden sisälle olen pannut tipuja, sukkia, pipoja tms. vähän tilanteesta riippuen. Aina näin, vaikka olisivatkin saaneet karkkia. Karkki on aivan turhaa, oli lapsi sitten allerginen tai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ideoita sulla Maija virpomislahjoiksi!! Karkki on todellakin aika turhaa, vaikka allerginen ei olisikaan. Mikähän ihme siinä muuten onkin, että näihin lapsen ruoka-asioihin monet ulkopuoliset niin herkästi puuttuvat. Rasittavaa! kai meidän kulttuurissa on vaan niin syvällä se, että pitää syödä pullaa, karkkia ym. joissa ei loppujen lopuksi ole mitään oikeaa ravintoa. Tässä dieetissä on sen aika hyvin huomannut, että vaikka ruoka-aineita mulla ja lapsella on tosi vähän, vointi ei silti ole oleellisen huonoksi mennyt ( tokihan se vähän verottaa, mutta siis kuitenkin), eli laatu korvaa määrän.

      Poista