tiistai 10. huhtikuuta 2012

Korttitalossa


Refluksielämä on kuin hatara korttitalo. Yksikin pieni puhallus ja koko talo kaatuu. Sitten taloa taas aletaan rakentamaan kortti kortilta, hitaasti, varoen ja pyrkien tekemään talo edes jollain tavalla entisen oloiseksi, usein siihen kuitenkaan pystymättä. Tällainen puhallus kumoon tuli jälleen yllätten käyttöön ottamastamme happosalpaajasta. Jouduimme sen lopettamaan järkyttävien sivuvaikutuksien takia. Ei ollut ensimmäinen kerta kun käy näin, että kun jotain ongelmaa hoidetaan, se johtaakin toiseen ongelmaan ja ollaankin sitten pahemmassa kunnossa kuin ennen ensimmäisen ongelman hoitamista. Samaa taistelua sopivan löytämisestä käydään ruoan, juoman, vitamiinien, särkylääkkeiden ja jopa ihorasvojen kanssa, ja välttämättä sopivaa ei löydy, monista vaihtoehdoista huolimatta.

Tätä jatkuvaa talon sortumis- oloa on välillä sietämätöntä kestää, jatkuvaa toivon ja epätoivon välillä seilaamista, jossa jokainen pienikin teko voi olla kohtalokas. Olen ymmärtänyt sen, että meissä ihmisissä asuu aika pitkään toivo, ja sen varaan heittäydyn minäkin. Haluan uskoa siihen, että "päivä vaan ja hetki kerrallansa" vie kohti parempaa aikaa. Silti en voi olla pelkäämättä sitä, mitä meidän elämään ensi vuonna kuuluu, jos kaikki on kuten tänäpäivänä ja vuosi sitten. Miten enää silloin jaksan? Miten jaksan tätä dieettiä ja jatkuvaa ruokien kokeilu- kaatumis-sahaamista? Miten jaksan tätä jatkuvaa torkkunukkumista? Miten lapseni jaksaa kipua ja huonoa oloa? Vastauksia ei näihin ole. On vain tämä päivä.

Useasti yritän repäistä itseni ajattelemaan ihan muita asioita kuin lapsen refluksia ja allergioita. Se kuitenkin on aika vaikeaa. Tämä tila, missä elää, on niin kokonaisvaltaista, jopa symbioottista, ja symbioosia ei suinkaan vähennä se, että syö samaa ruokaa kuin lapsi ja imettää lasta edelleen monia kertoja päivin ja öin. Kun jokaista lapsen suupalaa ja omaa suupalaa kontrolloi, pitää unipäiväkirjaa ja kakkapäiväkirjaa , sitä väkisinkin unohtaa sen, että elämä voi kantaa, ilman että kaikkea itse kannattelee. On vaikeaa ottaa etäisyyttä ja nähdä itsensä erillisenä tästä yhtälöstä, vaikka repäisyt ihan johonkin toisenlaiseen tilaan olisikin oman jaksamisen kannalta tarpeellisia. Se vaan on niin, että jos lapsella on huono päivä, minulla on huono päivä. Jos lapsella on hyvä päivä, minulla on hyvä päivä. Jos lapsella on kipuja, on kuin minuun sattuisi. Itsensä saaminen johonkin toiseen tai jopa johonkin hauskaan tekemiseen tuo minulle jopa syyllisen ajatuksen, miten itse edes voin nauttia elämästä, kun toisella on jatkuvasti huono olo? Tiedän tämän ajatuksen olevan itseni ja koko perheen kannalta aika huono ajatus, sillä eihän se vie pois lapseni olotilaa, jos itse pitäisinkin joskus hauskaa,eikä ainakaan tällainen syyllisyys lisää jaksamistani. Ehkä se ajatus vain siksi on niin kipeä, sillä sen takana on totuus siitä, että joudun siinä kohtaamaan sen, että lapeni elämä ei ole minun käsissäni eikä minun tekojeni varassa. Että olen irrallaan lapsesta ja toisinaan voimaton auttamaan, vaikka tahtoisinkin enemmän. Äidilläkin on rajansa ja voimattomuuden tunteensa. Äitikään ei pysty kaikkeen. Silloin on vaan pakko uskoa siihen, että elämä kantaa ja että lapseni on syntynyt tarpeeksi vahvaksi kestämään kaiken epämiellyttävyyden, kivun ja huonon olon, että lapseni kasvaa tarpeeksi vahvaksi. Kun teot loppuvat, jää enää usko ja toivo. On luotettava, että eteenpäin mennään, vaikka sitä ei näy, ja että jonain päivänä korttitalo ei enää kaadu yhdestä lusikallisesta tai väärästä lääkkeestä, vaan pysyy pystyssä, vahvana, voimakkaana ja kestävänä.


1 kommentti:

  1. Kylläpä kuvasit kipeän sattuvasti refluksiarkea korttitalon rakentamiseksi. itsestä tuntuu että sitä voisi melkein nimittää parhimmillaankin kauhuntasapainoksi. Kauhuntasapaino on silloin, kun kaikki on suht kohdillaan muutaman päivän. Yöllä herätään vain kahdesti ja aamut menee ilman kipukiukkuja ja ruoka maistuu edes kerran päivässä suht koht ilman mitään kommervenkkejä. sitä on kuin tanssisi veitsen terällä, pienikin horjahtaminen ja vetsi viiltää, kauhuntasapaino järkkyy, korttitalo romahtaa...., ja edessä on taas niitä huonompia päiviä... jotenkin kuvittelen tyhmän optimistisesti, että josko poika saisi jo kolmevuotispäivänsä viettää niin, että nukkuisi useimmin öitä heräämättää kuin heräten ja lääkitys olisi tasapainossa, ja jos kitarisat leikataan niin yöhengittelykin helpottaisi... Kuvaat niin hyvin tuota riippuvuus-symbioosi-suhdetta. itsellänikin on vaikeuksia irrottautua, ja kun olen vapaalla, huomaan sitten hetken päästä puhuvani solkenaan puolitutuille meidän refluksiarjesta ja yövalvomisista. jotenkin ne ajatukset pojan oloista kulkee mukana kokoajan. silläkin uhalla koitan patistaa itseni keskiviikkoiltaisin tekemään jotakin muuta, kun on minun oma iltani... Voimia taas kerran. Tuntuu että senkin sanominen on kuin mantraa hokisi, mutta tiedäthän että tarkoitan sitä todella. Täällä on yksi joka uskoo ja toivoo sinun kanssasi sinulle ja teille parempaa huomista.

    LL

    VastaaPoista